Gevolg van klimaatverandering: de ijzzlybeer (of grijsbeer)

De ijzzlybeer © Facebook

Grizzlyberen in Alaska en Canada trekken steeds vaker naar het noorden door de opwarming van de aarde. Daar kunnen ze al eens in contact komen met ijsberen, die aan de kust leven.

Klimaatverandering is verantwoordelijk voor de stijging van de zeespiegel en het vaker voorkomen van extreem weer, maar het is wellicht ook de oorzaak voor het ontstaan van een bizar nieuw type van beer op de Noordpool: de grizzlybeer-ijsbeer-hybride, een kruising tussen de twee imponerende berensoorten.

Onlangs werd er in het noorden van Canada een exemplaar doodgeschoten. Jager Didji Ishalook dacht aanvankelijk dat hij een kleine ijsbeer had gevangen, maar na verder onderzoek bleek het om een kruising te gaan. Het dier had naast bruine poten en grote klauwen zoals een grizzlybeer, ook de vorm van een grizzlyhoofd.

Dergelijke hybride soorten, ook wel ijzzlyberen of grijsberen genoemd, komen de laatste jaren steeds vaker voor. IJsberen brengen meer en meer tijd door op het land omdat de ijskappen smelten. Daardoor daalt hun aantal omdat ze niet meer kunnen jagen op hun favoriete prooien zoals zeehonden.

Beperkte mogelijkheden

Volgens Chris Servheen, een grizzlyberenexpert aan de University of Montana, zullen grizzlybeer-ijsbeer-hybriden in de toekomst steeds vaker te zien zijn. ‘De twee soorten zijn genetisch vrij gelijkaardig, dus de mannetjes van beide soorten worden aangetrokken door de vrouwtjes.’

IJsberen ontstonden zo’n 150.000 jaar geleden uit bruine beren en zijn uitgegroeid tot de grootste carnivoren op het land ter wereld. Ze kunnen tot 720 kilo wegen. Maar de pooldieren zijn volgens Servheen niet gemaakt om lange tijd aan land te zijn. ‘IJsberen zijn erg afhankelijk van zeeijs, ze zijn er samen mee geëvolueerd. Als de ijskappen verdwijnen, zullen sommige dieren misschien overleven, maar heel wat niet.’

‘We maken een evolutie mee op lange termijn waarbij overlappingen toenemen en ijsberen hebben niet veel mogelijkheden. Maar het zal nog honderden generaties duren voor we echt een nieuwe berensoort zien opstaan’, aldus Servheen aan The Guardian. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content