Gevaar klimaatverandering: vijf keer zo veel rampen sinds jaren ’70 (VN)

Klimaatverandering: droogte © Reuters

Sinds de jaren ’70 zijn er vijf keer zo veel rampen zoals stormen, overstromingen en hittegolven. Dat blijkt uit een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties. Net nu gaat Australië de pas in 2012 ingevoerde CO2-taks om het klimaat te beschermen, afschaffen.

Het is niet nodig om na te denken over hoe gevaarlijk de opwarming van de aarde is voor de toekomst van de planeet. Reeds in het heden wordt het gevaar duidelijk, nu blijkt dat de aarde vijf keer zo veel rampen moet incasseren in vergelijking met de jaren ’70. Dat besluit de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN.

In het eerste decennium van de 21ste eeuw was er sprake van 3.496 natuurrampen zoals overstromingen, stormen, droogtes en hittegolven. In vergelijking met de 743 gerapporteerde catastrofes in de jaren ’70, is er sprake van bijna het vijfvoud. En al die rampen werden beïnvloed door de klimaatverandering.

Dure overstromingen en stormen

Sommige rampen, zoals overstromingen en stormen, vormen een groter probleem dan andere. Overstromingen en stormen nemen doorgaans een grote hap uit de economie. Rampen waren in 2010 ongeveer 5,5 keer duurder dan 40 jaar eerder. Het merendeel van de kosten was te wijten aan de stijgende verliezen bij overstromingen. Vooral Bangladesh had daar zwaar onder te lijden. De kostprijs van rampen steeg tot 634 miljard euro in het afgelopen decennium. Ongeveer de helft van de totale rampenkosten van de afgelopen 40 jaar was voor stormen zoals de orkaan Katrina en de superstorm Sandy in de Verenigde Staten.

De waterovervloed was tussen 2000 en 2010 de meest voorkomende ramp: ongeveer 80 procent van de 3.496 rampen. De zeespiegel stijgt door de klimaatverandering, het aantal extreme regenbuien neemt ook toe. Er is ook steeds meer bewijs dat de opwarming van de aarde de destructieve kracht van orkanen vergroot.

Moordende hittegolven

In de jaren ’70 werden hittegolven nog niet eens al bedreigend gezien. Tegen 2010 vormden ze een van de voornaamste doodsoorzaken bij natuurrampen, samen met de reeds vermelde stormen. Enkel al in Rusland kwamen 55.000 mensen om als gevolg van een hittegolf in 2010. Zo schrijft The Guardian.

Droogtes in Oost-Afrika in de jaren ’70 en ’80 behoren tot de dodelijkste rampen uit de moderne geschiedenis. Daarbij vielen 600.000 doden in Ethiopië, Mozambique, Somalië en Soedan.

Australië schaft CO2-taks af

Ondertussen heeft Australië besloten de pas in 2012 ingevoerde CO2-taks af te schaffen en zal het dus bijdragen tot de verdere opwarming van de aarde. Australië is het eerste industrieland dat zo’n taks afschaft zonder voor een alternatief te zorgen. Door de grote steenkoolindustrie heeft het land de grootste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking ter wereld. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content