De missie van de Gentse Jan Capelle vond plaats in het kader van een internationale campagne tegen de plannen van het Amerikaanse bedrijf Herakles Farms om een gigantische palmolieplantage aan te leggen in een bosrijk gebied dat volgens milieuorganisaties vele bedreigde diersoorten telt.

Cappelle voerde drie weken lang onderzoek uit in het regenwoud en ontdekte nesten van erg zeldzame en bedreigde chimpanseesoorten. Naast chimpansees leven er volgens Greenpeace ook bosolifanten en drillen, een van de meest bedreigde primaten in Afrika.

Controversiële plantage

"Voor Greenpeace is het absoluut noodzakelijk dat het project van Herakles Farms wordt geannuleerd", concludeert de Belgische onderzoeker.

Herakles Farms werkt al sinds 2009 aan de aanleg van een controversiële plantage op een 73.000 hectare groot gebied in het zuidwesten van Kameroen. Milieuorganisaties en de universiteit van Dschang in Kameroen hebben de handen in elkaar geslagen om het project tegen te houden. In eerdere studies hebben ze de nefaste impact van het project op de biodiversiteit en de leefsituatie van de lokale bevolking aangeklaagd.

Illegale houtkap

Herakles Farms betwist de ecologische waarde van het gebied en beklemtoont het belang van het project voor de werkgelegenheid en de "duurzame economische ontwikkeling" van de regio. Het bedrijf ontkent de aantijgingen over illegale houtkap en houdt staande dat het alle regels en procedures in Kameroen respecteert. (Belga/AVE)

De missie van de Gentse Jan Capelle vond plaats in het kader van een internationale campagne tegen de plannen van het Amerikaanse bedrijf Herakles Farms om een gigantische palmolieplantage aan te leggen in een bosrijk gebied dat volgens milieuorganisaties vele bedreigde diersoorten telt. Cappelle voerde drie weken lang onderzoek uit in het regenwoud en ontdekte nesten van erg zeldzame en bedreigde chimpanseesoorten. Naast chimpansees leven er volgens Greenpeace ook bosolifanten en drillen, een van de meest bedreigde primaten in Afrika. Controversiële plantage"Voor Greenpeace is het absoluut noodzakelijk dat het project van Herakles Farms wordt geannuleerd", concludeert de Belgische onderzoeker. Herakles Farms werkt al sinds 2009 aan de aanleg van een controversiële plantage op een 73.000 hectare groot gebied in het zuidwesten van Kameroen. Milieuorganisaties en de universiteit van Dschang in Kameroen hebben de handen in elkaar geslagen om het project tegen te houden. In eerdere studies hebben ze de nefaste impact van het project op de biodiversiteit en de leefsituatie van de lokale bevolking aangeklaagd. Illegale houtkap Herakles Farms betwist de ecologische waarde van het gebied en beklemtoont het belang van het project voor de werkgelegenheid en de "duurzame economische ontwikkeling" van de regio. Het bedrijf ontkent de aantijgingen over illegale houtkap en houdt staande dat het alle regels en procedures in Kameroen respecteert. (Belga/AVE)