‘Geen reden tot paniek: de boze wolf bestaat niet’

'Naya en August zijn een koppel. Tegen volgend voorjaar kunnen we een nest jonge wolfjes verwachten.' © Reconyx
Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

‘In de toekomst zouden er ook buiten Limburg wolven kunnen leven’, zegt Koen Van Den Bergevan het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

12 augustus 2018

Wolvin Naya krijgt gezelschap in Limburg: een mannetjeswolf duikt op aan haar zijde. Het dier wordt August gedoopt, naar de maand waarin hij ontdekt wordt.

Struint August nog steeds samen met Naya in de buurt van Leopoldsburg rond?

Koen Van Den Berge: Ja, onze cameravallen hebben beide wolven onlangs nog gespot. Ze zijn een koppel: de verwachting is dat er volgend voorjaar een nest jonge wolfjes wordt geboren.

Waarom kiezen deze wolven, afkomstig uit het verre noorden van Duitsland, voor Vlaanderen?

Van Den Berge: In het verleden roeiden we wolven uit. Nu we dat niet meer systematisch doen en de wolvenpopulatie opnieuw groeit, blijkt dat de dieren terrein beginnen in te nemen waarvan we dachten dat het ongeschikt was, omdat het een te kleine oppervlakte is of dicht bij de bewoonde wereld ligt. Inmiddels weten we beter. Wolven kiezen in de eerste plaats een omgeving waar voldoende voedsel aanwezig is en waar ze genoeg plaatsen hebben om zich te verschuilen. Voedsel is in België geen probleem. De hoofdprooi van een wolf is de ree: daarvan hebben we er genoeg. Om zich veilig te voelen, leven wolven op uitgestrekte open terreinen of in gebieden met dichte gesloten vegetaties waar niet te veel mensen komen. Kennelijk voldoen onze bossen in Limburg aan die tweede optie. Zolang wolven beschikken over een aantal gebieden waartussen ze kunnen pendelen, volstaat dat. Als er in de toekomst meer wolven komen, trekken ze mogelijk ook naar aangrenzende regio’s van Limburg.

Dat ze zich zo snel in Vlaanderen vestigen, is een verrassing.

Waarom trekken wolven zo ver weg van hun geboorteplek?

Van Den Berge: Wolven verlaten op zeker moment de ouderlijke roedel om in hun eentje op zwerftocht te gaan. Volgens een van de wolvensystemen kiest een vrouwtje een bepaald gebied uit dat haar zint en vervolgens wacht ze, overigens niet doelbewust, op een andere zwervende wolf. Nu er opnieuw meer wolven zijn, verspreiden ze zich als een olievlek. Ze trekken weg om een eigen territorium uit te zoeken. Dat ze ook in België passeren, is logisch. Maar dat ze zich zo snel in Vlaanderen zouden vestigen, is een verrassing.

In het begin beten de wolven schapen dood. Nu niet meer. Hoe komt dat?

Van Den Berge: We vermoeden dat een wolf op doortocht op zoek gaat naar makkelijke prooien. Hij kent de omgeving niet, weet niet wat er te eten valt en pakt wat hij kan krijgen. Als hij zich ergens vestigt, zal hij zich op zijn natuurlijke prooien richten.

Na de komst van August kwam de Vlaamse regering met een Wolvenplan. Wat houdt dat in?

Van Den Berge: Het is een samenwerking tussen het INBO en het Agentschap voor Natuur en Bos en het komt erop neer dat we het samenleven met de wolf zo goed mogelijk willen organiseren. Door het dier te beschermen in het infrastructureel sterk versnipperde Vlaanderen, maar ook door schapenhouders te informeren over de maatregelen die ze tegen het dier kunnen nemen en hen te vergoeden voor de schade die een wolf veroorzaakt. De boze wolf uit Roodkapje bestaat in elk geval niet, er is geen reden om bang te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content