‘Gaslek in Noordzee bedreiging voor klimaat’

© AFP

Greenpeace meent dat het gas uit het boorplatform van de Franse oliemaatschappij Total in de Noordzee vooral voor het klimaat een bedreiging vormt.

Het lekkende methaangas zou 20 keer schadelijker zijn voor het klimaat dan koolstofdioxide.

De milieuorganisatie is begonnen met luchtmetingen rond het gasplatform. In de komende dagen analyseert een laboratorium in het Duitse Hamburg de luchtstalen.

Deepwater Horizon

Total wil in de komende dagen een team van experts naar het ondertussen geëvacueerde boorplatform sturen. Het gaat om vakmensen van Total en de firma Wild Well Control, die ook ingezet werd tegen het olielek bij het ontplofte boorplatform “Deepwater Horizon”.

Ongeveer een week geleden evacueerden helikopters de 238 arbeiders van het boorplatform. De experts zullen dan ook de eerste zijn die het platform opnieuw betreden.

Ontploffingsgevaar

Door het lekkende gas heerst ontploffingsgevaar. Het doven van de fakkel die het resterende gas verbrandde na de stopzetting van het platform, deed dat gevaar evenwel sterk afnemen, aldus de experts.

Volgens een woordvoerder is het nog niet duidelijk of de deskundigen zich per boot of per helikopter naar het platform zullen begeven. Ook is nog niet geweten of de deskundigen onmiddellijk met het dichten van het lek kunnen beginnen.

De uitbater meldt dat dagelijks zowat 200.000 kubieke meter gas, ongeveer het jaarlijks verbruik van duizend gezinnen, uit het lek op 25 meter onder de waterspiegel stroomt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content