Finland krijgt dan toch geen berg van Noorwegen

Fjorden © iStock

Een groep Noren startte een Facebookpagina om de Halti berg te schenken aan de Finse buren om hun honderdjarige onafhankelijkheid te vieren. Er is echter een kink in de kabel.

De groep ‘Halti som jubileumsgave‘ riep de Noorse overheid op om hun idee in beraad te nemen. Bjørn Geirr Harsson, één van de sterkhouders van deze actie, vond het het perfecte geschenk voor de Finnen. Het zou amper een invloed hebben op de totale oppervlakte van beide landen, maar het zou wel betekenen dat het hoogste punt van Finland nu een echte bergtop wordt in plaats van een heuvel. Met zijn 1365 meter staat de Halti zelfs niet in de top tweehonderd van hoogste bergtoppen van Noorwegen, maar het zou wel meteen het hoogste punt van Finland worden. Het zou geen gigantische grensverschuiving teweegbrengen, want het gaat slechts om 0.015 vierkante kilometer.

De Noorse premier Erna Solberg heeft echter slecht nieuws: de Noorse grondwet verbiedt het weggeven van Noors territorium. De grondwet uit 1814 stipuleert dat het land ‘onverdeelbaar’ is en zelfs een gebied ter grootte van een voetbalveld mag niet afgescheurd worden.

In 2017 viert Finland zijn honderdste onafhankelijkheidsverjaardag. De Noorse premier laat weten dat er nagedacht wordt over een ander cadeau. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content