Tientallen wetenschappers in de Verenigde Staten en Europa hebben zich verenigd in een onderzoek dat moet aantonen dat de extreme weersfenomenen die onze aardbol de jongste jaren teisteren, niet zomaar toevallig zijn. Ze willen aantonen dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de opwarming van de aarde en rampen als de grote overstromingen in Pakistan vorig jaar, de talrijke tornado's in het zuidoosten van Amerika en de recordtemperaturen die in april werden opgetekend in landen als België en het Verenigd Koninkrijk.

'We zijn voorbij het punt waar we het extreem weer niet kunnen toeschrijven aan de wereldwijde klimaatverandering,' zegt klimatoloog Peter Scott van het Met office Hadley Centre in de Britse krant The Independent.

De mogelijke relatie tussen natuurrampen en de opwarming van de aarde is al 20 jaar een bron van hevige discussie in de academische wereld. De natuurlijke variatie van het weer zou het onmogelijk maken het verband eenduidig te bewijzen. Volgens Scott is die houding niet langer te verdedigen.

Een studie van de hittegolf in Europa in 2003 en de overstromingen in Groot-Brittannië in 2000 vertoont nu al een relatie met het broeikaseffect. Wetenschappers bundelen hun krachten om de link tussen de recente extreme weersfenomenen en globale klimaatverandering te bewijzen. Het Britse Met Office en het Amerikaanse U.S. National Centre for Atmospheric Research (NCAR) starten een gezamenlijk onderzoek om kwantitatieve bewijzen te verzamelen. (IP)

Tientallen wetenschappers in de Verenigde Staten en Europa hebben zich verenigd in een onderzoek dat moet aantonen dat de extreme weersfenomenen die onze aardbol de jongste jaren teisteren, niet zomaar toevallig zijn. Ze willen aantonen dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de opwarming van de aarde en rampen als de grote overstromingen in Pakistan vorig jaar, de talrijke tornado's in het zuidoosten van Amerika en de recordtemperaturen die in april werden opgetekend in landen als België en het Verenigd Koninkrijk. 'We zijn voorbij het punt waar we het extreem weer niet kunnen toeschrijven aan de wereldwijde klimaatverandering,' zegt klimatoloog Peter Scott van het Met office Hadley Centre in de Britse krant The Independent. De mogelijke relatie tussen natuurrampen en de opwarming van de aarde is al 20 jaar een bron van hevige discussie in de academische wereld. De natuurlijke variatie van het weer zou het onmogelijk maken het verband eenduidig te bewijzen. Volgens Scott is die houding niet langer te verdedigen. Een studie van de hittegolf in Europa in 2003 en de overstromingen in Groot-Brittannië in 2000 vertoont nu al een relatie met het broeikaseffect. Wetenschappers bundelen hun krachten om de link tussen de recente extreme weersfenomenen en globale klimaatverandering te bewijzen. Het Britse Met Office en het Amerikaanse U.S. National Centre for Atmospheric Research (NCAR) starten een gezamenlijk onderzoek om kwantitatieve bewijzen te verzamelen. (IP)