'Alleen zo voorkomen we dat onze kinderen vis enkel van de foto zullen kennen en zorgen we ervoor dat de vissers kunnen blijven vissen', zei ze op een persconferentie.

De visserij in de Europese Unie kampt met tal van problemen. De meeste visbestanden worden overbevist, de op visserij aangewezen gemeenschappen zien hun inkomsten jaar na jaar dalen, de politici geven voorrang aan kortetermijnbelangen en de Europese wetgeving zet de sector allerminst aan tot verantwoordelijk gedrag.

Teruggooien vis verbieden

Om met dat alles komaf te maken, wil commissaris voor Visserij Damanaki sleutelen aan het gemeenschappelijk visserijbeleid. Aan de hand van meerjarenplannen wil ze dat alle visbestanden tegen 2015 op een stabiel niveau worden gebracht. Het teruggooien van vis - een praktijk die tal van nadelige economische gevolgen heeft - zal verboden worden.

Duurzame visserijsector
Een duurzame visserijsector is het einddoel van Damanaki's hervormingen. Dat zou betekenen dat er gevist wordt op niveaus die het voortbestaan van de bestanden niet in gevaar brengen en op lange termijn hoge opbrengsten zullen opleveren.

'Bij zo'n exploitatie zou de omvang van de bestanden met ongeveer 70% toenemen', legt Damanaki uit. 'De totale vangsten zouden met ongeveer 17% toenemen en winstmarges zouden kunnen worden verdrievoudigd. Ook zou het rendement op investeringen zes maal hoger liggen en de bruto toegevoegde waarde voor de vangstsector zou met bijna 90% toenemen.' (Belga/SD)

'Alleen zo voorkomen we dat onze kinderen vis enkel van de foto zullen kennen en zorgen we ervoor dat de vissers kunnen blijven vissen', zei ze op een persconferentie. De visserij in de Europese Unie kampt met tal van problemen. De meeste visbestanden worden overbevist, de op visserij aangewezen gemeenschappen zien hun inkomsten jaar na jaar dalen, de politici geven voorrang aan kortetermijnbelangen en de Europese wetgeving zet de sector allerminst aan tot verantwoordelijk gedrag. Teruggooien vis verbieden Om met dat alles komaf te maken, wil commissaris voor Visserij Damanaki sleutelen aan het gemeenschappelijk visserijbeleid. Aan de hand van meerjarenplannen wil ze dat alle visbestanden tegen 2015 op een stabiel niveau worden gebracht. Het teruggooien van vis - een praktijk die tal van nadelige economische gevolgen heeft - zal verboden worden. Duurzame visserijsector Een duurzame visserijsector is het einddoel van Damanaki's hervormingen. Dat zou betekenen dat er gevist wordt op niveaus die het voortbestaan van de bestanden niet in gevaar brengen en op lange termijn hoge opbrengsten zullen opleveren. 'Bij zo'n exploitatie zou de omvang van de bestanden met ongeveer 70% toenemen', legt Damanaki uit. 'De totale vangsten zouden met ongeveer 17% toenemen en winstmarges zouden kunnen worden verdrievoudigd. Ook zou het rendement op investeringen zes maal hoger liggen en de bruto toegevoegde waarde voor de vangstsector zou met bijna 90% toenemen.' (Belga/SD)