Het vogelbestand in Europa is de voorbije dertig jaar drastisch en dramatisch teruggelopen, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Exeter die in het vakblad Ecology Letters is gepubliceerd.

De onderzoekers werkten data uit rond 144 Europese vogelsoorten uit 25 landen. De biodiversiteit is als nooit tevoren afgenomen, zo bleek. In totaal zijn er nu 421 miljoen minder vogels dan drie decennia geleden. Negentig procent komt op het conto van 36 wijdverbreide soorten, zoals mussen, leeuweriken en spreeuwen.

Meer roodborstjes en merels

Pogingen om de terugloop af te remmen, spitsten zich voornamelijk toe op meer zeldzame vogelsoorten die riskeren uit te sterven. Minder aandacht ging er naar de meer voorkomende soorten, zeggen de wetenschappers.

Anderzijds was er ook een toename van zeer bekende vogelsoorten zoals koolmezen, roodborstjes, pimpelmezen en merels. Zeldzame soorten profiteerden op hun beurt van de beschermende maatregelen. (Belga/WB)

Het vogelbestand in Europa is de voorbije dertig jaar drastisch en dramatisch teruggelopen, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Exeter die in het vakblad Ecology Letters is gepubliceerd.De onderzoekers werkten data uit rond 144 Europese vogelsoorten uit 25 landen. De biodiversiteit is als nooit tevoren afgenomen, zo bleek. In totaal zijn er nu 421 miljoen minder vogels dan drie decennia geleden. Negentig procent komt op het conto van 36 wijdverbreide soorten, zoals mussen, leeuweriken en spreeuwen. Pogingen om de terugloop af te remmen, spitsten zich voornamelijk toe op meer zeldzame vogelsoorten die riskeren uit te sterven. Minder aandacht ging er naar de meer voorkomende soorten, zeggen de wetenschappers. Anderzijds was er ook een toename van zeer bekende vogelsoorten zoals koolmezen, roodborstjes, pimpelmezen en merels. Zeldzame soorten profiteerden op hun beurt van de beschermende maatregelen. (Belga/WB)