De milieuministers er vrijdag mee in dat de EU het klimaatverdrag via een versnelde procedure mag bekrachtigen. Gezichtsverlies voor Europa, traditionele voorvechter in de strijd tegen de opwarming van de aarde, wordt zo vermeden. Het zou immers nog maanden duren voor alle 28 lidstaten het traditionele bekrachtigingsproces voltooid hebben, terwijl grotere vervuilers als de Verenigde Staten en China het verdrag al geratificeerd hebben.

Het is de eerste keer dat de EU op deze manier een verdrag gaat ratificeren. Lidstaten die reeds klaar zijn met hun huiswerk, zoals Duitsland en Frankrijk, zullen samen met de EU hun instrumenten indienen. Dat kan eind volgende week reeds gebeuren, nadat het Europees Parlement in Straatsburg het klimaatverdrag de zegen heeft gegeven.

Geschiedenis schrijven

Het klimaatakkoord van Parijs moet de opwarming van de aarde onder controle houden. Het verdrag treedt in werking wanneer het is geratificeerd door 55 landen die samen minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigen.

De teller staat momenteel op 61 landen die samen goed zijn voor 47,81 procent van de uitstoot. Met de verwachte ratificatie van India, Canada, Frankrijk en Duitsland zou de drempel de komende weken overschreden worden. Het verdrag treedt allicht in werking voor de start van de klimaatconferentie in Marrakech op 7 november.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is trots. 'Ik ben blij dat de lidstaten samen geschiedenis kunnen schrijven en de inwerkingtreding van het allereerste wereldwijd bindende klimaatakkoord dichterbij brengen', reageerde hij. (BELGA/JVL)

De milieuministers er vrijdag mee in dat de EU het klimaatverdrag via een versnelde procedure mag bekrachtigen. Gezichtsverlies voor Europa, traditionele voorvechter in de strijd tegen de opwarming van de aarde, wordt zo vermeden. Het zou immers nog maanden duren voor alle 28 lidstaten het traditionele bekrachtigingsproces voltooid hebben, terwijl grotere vervuilers als de Verenigde Staten en China het verdrag al geratificeerd hebben.Het is de eerste keer dat de EU op deze manier een verdrag gaat ratificeren. Lidstaten die reeds klaar zijn met hun huiswerk, zoals Duitsland en Frankrijk, zullen samen met de EU hun instrumenten indienen. Dat kan eind volgende week reeds gebeuren, nadat het Europees Parlement in Straatsburg het klimaatverdrag de zegen heeft gegeven. Het klimaatakkoord van Parijs moet de opwarming van de aarde onder controle houden. Het verdrag treedt in werking wanneer het is geratificeerd door 55 landen die samen minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigen. De teller staat momenteel op 61 landen die samen goed zijn voor 47,81 procent van de uitstoot. Met de verwachte ratificatie van India, Canada, Frankrijk en Duitsland zou de drempel de komende weken overschreden worden. Het verdrag treedt allicht in werking voor de start van de klimaatconferentie in Marrakech op 7 november. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is trots. 'Ik ben blij dat de lidstaten samen geschiedenis kunnen schrijven en de inwerkingtreding van het allereerste wereldwijd bindende klimaatakkoord dichterbij brengen', reageerde hij. (BELGA/JVL)