De Groenlandse gletsjers bewegen zich traag richting oceaan, waar ze hun ijs in het water storten. Normaal breken daar dan telkens relatief kleine stukken af. Maar op satellietbeelden van NASA hebben onderzoekers gezien dat de Petermanngletsjer, helemaal in het noorden, een uitzonderlijk groot stuk is kwijtgeraakt. Het is volgens de eerste berekeningen ongeveer 120 vierkante kilometer groot.

Tweede keer

In 2010 was al eens een groot stuk van de gletsjer afgebroken, dubbel zo groot zelfs als de ijsmassa die nu in zee is gestort. De Amerikaanse gletsjerspecialist Jason Box van het Byrd-poolonderzoekscentrum van de Ohio State University had vorig jaar al voorspeld dat er opnieuw een enorm stuk kon afbreken.

Stijgend zeeniveau

Dat gletsjers zoveel ijs verliezen is een gevolg van de klimaatwijziging, zeggen wetenschappers. Als gevolg van smeltend gletsjerijs gaat het zeeniveau stijgen, maar de worstcasescenario's van gletsjers die ineens massaal ijs in zee gaan dumpen lijken "niet waarschijnlijk", stelden Amerikaanse gletsjerexperts in mei nog in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.

Gletsjers bewegen sneller sinds 2000

De experts hebben vastgesteld dat de Groenlandse gletsjers sneller zijn gaan bewegen sinds 2000, gemiddeld met 30 procent. Maar ze ontdekten tegelijk dat er bijzonder grote verschillen zijn tussen de gletsjers. Bij sommige bleef de snelheid constant, andere versnelden, nog andere versnelden eerst en vertraagden dan weer. De oorzaak van die verschillen is niet duidelijk. (IPS/GM)

De Groenlandse gletsjers bewegen zich traag richting oceaan, waar ze hun ijs in het water storten. Normaal breken daar dan telkens relatief kleine stukken af. Maar op satellietbeelden van NASA hebben onderzoekers gezien dat de Petermanngletsjer, helemaal in het noorden, een uitzonderlijk groot stuk is kwijtgeraakt. Het is volgens de eerste berekeningen ongeveer 120 vierkante kilometer groot.Tweede keerIn 2010 was al eens een groot stuk van de gletsjer afgebroken, dubbel zo groot zelfs als de ijsmassa die nu in zee is gestort. De Amerikaanse gletsjerspecialist Jason Box van het Byrd-poolonderzoekscentrum van de Ohio State University had vorig jaar al voorspeld dat er opnieuw een enorm stuk kon afbreken.Stijgend zeeniveauDat gletsjers zoveel ijs verliezen is een gevolg van de klimaatwijziging, zeggen wetenschappers. Als gevolg van smeltend gletsjerijs gaat het zeeniveau stijgen, maar de worstcasescenario's van gletsjers die ineens massaal ijs in zee gaan dumpen lijken "niet waarschijnlijk", stelden Amerikaanse gletsjerexperts in mei nog in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.Gletsjers bewegen sneller sinds 2000De experts hebben vastgesteld dat de Groenlandse gletsjers sneller zijn gaan bewegen sinds 2000, gemiddeld met 30 procent. Maar ze ontdekten tegelijk dat er bijzonder grote verschillen zijn tussen de gletsjers. Bij sommige bleef de snelheid constant, andere versnelden, nog andere versnelden eerst en vertraagden dan weer. De oorzaak van die verschillen is niet duidelijk. (IPS/GM)