Onderzoekers hebben een smeltwaterreservoir ter grootte van Ierland ontdekt onder het ijs van Groenland. Dat meldt de Britse omroep BBC. De ontdekking is van belang voor onze kennis over de stijging van de zeespiegel.

Toen onderzoekers in de lente van 2011 tijdens een expeditie in het ijs van Groenland boorden, kwam daar tot hun verbazing water naar boven. Omdat het op dat ogenblik 15 graden vroor en de zomerdooi nog niet was ingezet, moesten de wetenschappers besluiten dat het water zich daar de hele winter lang had bevonden zonder aan te vriezen.

De onderzoekers denken dat het water wordt opgeslagen in de ruimte tussen de ijspartikels. Het water krijgt volgens hen de kans niet om te bevriezen vanwege de grote hoeveelheden sneeuw die tijdens de zomer op het oppervlak van de ijskap vallen. Op die manier raakt het water geïsoleerd van de vriestemperaturen en blijft het hele jaar lang vloeibaar.

Stijging van de zeespiegel

De wetenschappers vermoeden dat het reservoir een oppervlakte heeft van ruim 70.000 vierkante kilometer. Bovendien zou het zo'n 140 miljard ton water bevatten. Momenteel kunnen de onderzoekers nog niet met zekerheid zeggen of het water in het reservoir verbonden is met de oceaan, maar volgens hun berekeningen komt het opgeslagen water ongeveer overeen met de helft van wat de Groenlandse ijskap per jaar bijdraagt aan de stijging van de zeespiegel. (YD)

Onderzoekers hebben een smeltwaterreservoir ter grootte van Ierland ontdekt onder het ijs van Groenland. Dat meldt de Britse omroep BBC. De ontdekking is van belang voor onze kennis over de stijging van de zeespiegel.Toen onderzoekers in de lente van 2011 tijdens een expeditie in het ijs van Groenland boorden, kwam daar tot hun verbazing water naar boven. Omdat het op dat ogenblik 15 graden vroor en de zomerdooi nog niet was ingezet, moesten de wetenschappers besluiten dat het water zich daar de hele winter lang had bevonden zonder aan te vriezen.De onderzoekers denken dat het water wordt opgeslagen in de ruimte tussen de ijspartikels. Het water krijgt volgens hen de kans niet om te bevriezen vanwege de grote hoeveelheden sneeuw die tijdens de zomer op het oppervlak van de ijskap vallen. Op die manier raakt het water geïsoleerd van de vriestemperaturen en blijft het hele jaar lang vloeibaar.De wetenschappers vermoeden dat het reservoir een oppervlakte heeft van ruim 70.000 vierkante kilometer. Bovendien zou het zo'n 140 miljard ton water bevatten. Momenteel kunnen de onderzoekers nog niet met zekerheid zeggen of het water in het reservoir verbonden is met de oceaan, maar volgens hun berekeningen komt het opgeslagen water ongeveer overeen met de helft van wat de Groenlandse ijskap per jaar bijdraagt aan de stijging van de zeespiegel. (YD)