Engelse bulldogs lijden aan een hele reeks vreselijke gezondheidsproblemen. De overdadige hoeveelheid huidplooien zijn een oorzaak van infecties indien ze niet regelmatig gereinigd worden. De hond kampt ook met ademhalingsproblemen door de veel te nauwe neusgaten en heeft heel wat oogaandoeningen die chronische irritatie en pijn veroorzaken. De misvormde ruggengraat kan bovendien leiden tot incontinentie.

Een aantal fokkers hebben al geprobeerd om het welzijn van het dier te verbeteren, maar volgens een studie in het vakblad Canine Genetics and Epidemiology is dit amper nog haalbaar met de bestaande genen omdat er zodanig veel inteelt is in het hondenras.

'De Engelse bulldog heeft een punt bereikt waarbij de populariteit niet langer de gezondheidsproblemen van het dier kan vergoeilijken', vindt onderzoeker Niels Pedersen van de universiteit van Californië. 'Meer mensen lijken meer te zijn ingenomen met zijn verschijning dan dat ze bezorgd zijn om zijn gezondheid', zegt Pedersen. 'De gezondheid verbeteren door genetische manipulatie veronderstelt dat er genoeg diversiteit bestaat om het ras te verbeteren van binnenuit.'

Weinig genetische bewegingsruimte

'We hebben echter ontdekt dat er nog maar weinig genetische bewegingsruimte is in het ras om bijkomende genetische wijzigingen aan te brengen', gaat Pedersen verder. 'Helaas is het wegwerken van alle mutaties geen oplossing voor het probleem aangezien dit verder de genetische diversiteit zou verminderen.'

Een mogelijke manier om de gezondheidsproblemen van de Engelse bulldog aan te pakken, is om hem te kruisen met andere hondenrassen, zeggen de onderzoekers. Sommige fokkers proberen het ras nu te kruisen met een Amerikaans ras met de naam 'Olde English Bulldogge' om tot de Continentale Bulldog te komen. Dat is dan weer niet naar de zin van de aanhangers van raszuivere honden.

De kenmerken van de huidige Engelse bulldog ontstonden na honderden jaren van kweken, maar de opvallendste veranderingen in het uiterlijk van het dier zijn iets van de laatste decennia. Mensen verkiezen immers 'schattige' honden met een plat gezicht, een korte neus en huidplooien. Een Engelse bulldog leeft daardoor gemiddeld amper zes jaar. (TE)

Engelse bulldogs lijden aan een hele reeks vreselijke gezondheidsproblemen. De overdadige hoeveelheid huidplooien zijn een oorzaak van infecties indien ze niet regelmatig gereinigd worden. De hond kampt ook met ademhalingsproblemen door de veel te nauwe neusgaten en heeft heel wat oogaandoeningen die chronische irritatie en pijn veroorzaken. De misvormde ruggengraat kan bovendien leiden tot incontinentie. Een aantal fokkers hebben al geprobeerd om het welzijn van het dier te verbeteren, maar volgens een studie in het vakblad Canine Genetics and Epidemiology is dit amper nog haalbaar met de bestaande genen omdat er zodanig veel inteelt is in het hondenras. 'De Engelse bulldog heeft een punt bereikt waarbij de populariteit niet langer de gezondheidsproblemen van het dier kan vergoeilijken', vindt onderzoeker Niels Pedersen van de universiteit van Californië. 'Meer mensen lijken meer te zijn ingenomen met zijn verschijning dan dat ze bezorgd zijn om zijn gezondheid', zegt Pedersen. 'De gezondheid verbeteren door genetische manipulatie veronderstelt dat er genoeg diversiteit bestaat om het ras te verbeteren van binnenuit.''We hebben echter ontdekt dat er nog maar weinig genetische bewegingsruimte is in het ras om bijkomende genetische wijzigingen aan te brengen', gaat Pedersen verder. 'Helaas is het wegwerken van alle mutaties geen oplossing voor het probleem aangezien dit verder de genetische diversiteit zou verminderen.'Een mogelijke manier om de gezondheidsproblemen van de Engelse bulldog aan te pakken, is om hem te kruisen met andere hondenrassen, zeggen de onderzoekers. Sommige fokkers proberen het ras nu te kruisen met een Amerikaans ras met de naam 'Olde English Bulldogge' om tot de Continentale Bulldog te komen. Dat is dan weer niet naar de zin van de aanhangers van raszuivere honden. De kenmerken van de huidige Engelse bulldog ontstonden na honderden jaren van kweken, maar de opvallendste veranderingen in het uiterlijk van het dier zijn iets van de laatste decennia. Mensen verkiezen immers 'schattige' honden met een plat gezicht, een korte neus en huidplooien. Een Engelse bulldog leeft daardoor gemiddeld amper zes jaar. (TE)