Het Nationaal Orkaancentrum in Miami heeft de eerste Atlantische orkaan van het seizoen 2011 aangekondigd: Irene. De tropische storm Irene haalt nu windsnelheden rond de 120 km/u. Daarmee is Irene niet langer een tropische storm maar een orkaan. Volgens de berekeningen van het Nationaal Orkaancentrum zullen de Dominicaanse Republiek, Haïti en de kusten van Florida getroffen worden. Maar ook Georgia en Noord- en Zuid-Carolina liggen in het vizier van Irene.

Haïti

In Haïti worden de nodige voorbereidingen genomen in zoverre dit kan. Het land werd recent nog maar getroffen door een zware aardbeving waardoor nog minstens 375.000 mensen in tentenkampen wonen. Bij die aardbeving in 2010 stierven ruim 230.000 mensen en raakten meer dan een miljoen mensen dakloos. De gebrekkige infrastructuur en de ontbossingen waar het land onder gebukt gaat, doen het ergste vermoeden als Irene nog in kracht toeneemt.

Dominicaanse Republiek

Ook in de Dominicaanse Republiek worden de nodige voorbereidingen getroffen. En voor de eventuele Belgische toeristen in de regio zijn door de touroperatoren Jetair en Thomas Cook al de nodige acties ondernomen. Zo bracht Jetair reizigers die ver van de luchthaven verbleven voor hun laatste nacht al onder in een hotel nabij een vlieghaven. Zo kunnen zij door eventuele verkeersproblemen na de doortocht van de orkaan toch het vliegtuig richting België nemen. "In het geval dat door de orkaan een luchthaven moet sluiten, hebben wij ook al een plan opgesteld om naar een andere luchthaven uit te wijken", meldt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. (BBC/Belga/INM)

Het Nationaal Orkaancentrum in Miami heeft de eerste Atlantische orkaan van het seizoen 2011 aangekondigd: Irene. De tropische storm Irene haalt nu windsnelheden rond de 120 km/u. Daarmee is Irene niet langer een tropische storm maar een orkaan. Volgens de berekeningen van het Nationaal Orkaancentrum zullen de Dominicaanse Republiek, Haïti en de kusten van Florida getroffen worden. Maar ook Georgia en Noord- en Zuid-Carolina liggen in het vizier van Irene. Haïti In Haïti worden de nodige voorbereidingen genomen in zoverre dit kan. Het land werd recent nog maar getroffen door een zware aardbeving waardoor nog minstens 375.000 mensen in tentenkampen wonen. Bij die aardbeving in 2010 stierven ruim 230.000 mensen en raakten meer dan een miljoen mensen dakloos. De gebrekkige infrastructuur en de ontbossingen waar het land onder gebukt gaat, doen het ergste vermoeden als Irene nog in kracht toeneemt. Dominicaanse Republiek Ook in de Dominicaanse Republiek worden de nodige voorbereidingen getroffen. En voor de eventuele Belgische toeristen in de regio zijn door de touroperatoren Jetair en Thomas Cook al de nodige acties ondernomen. Zo bracht Jetair reizigers die ver van de luchthaven verbleven voor hun laatste nacht al onder in een hotel nabij een vlieghaven. Zo kunnen zij door eventuele verkeersproblemen na de doortocht van de orkaan toch het vliegtuig richting België nemen. "In het geval dat door de orkaan een luchthaven moet sluiten, hebben wij ook al een plan opgesteld om naar een andere luchthaven uit te wijken", meldt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. (BBC/Belga/INM)