De klimaatconferentie in Qatar besloot het Kyoto-protocol, dat dit jaar afloopt, te verlengen tot 2020. Maar nieuwe afspraken over uitstootreductie werden niet gemaakt.

De uitstoot ontwricht nu het klimaat in de wereld al, met extreme weersomstandigheden zoals droogtes, overstromingen en stormen tot gevolg. De landbouw en voedselproductie zijn extreem kwetsbaar voor de impact van de klimaatverandering, blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies.

Voedselzekerheid

"Het is erg vreemd dat er tijdens de klimaattop in Doha geen aandacht was voor voedselzekerheid", zegt Michiel Schaeffer van Climate Analytics. "Het lijdt geen twijfel dat de klimaatverandering grote risico's met zich meebrengt voor de voedselproductie."

Climate Analytics en het Duitse Pik Potsdam Instituut schreven het Wereldbandrapport Turn Down the Heat, waarin gewaarschuwd wordt dat in grote delen van de wereld geen voedsel meer verbouwd kan worden als de wereldwijde temperatuur met 4 graden stijgt.

HittegolvenHet rapport waarschuwt ook dat de mensheid op weg is naar die 4 graden temperatuurstijging, en dat die gepaard gaat met ongekende hittegolven, ernstige droogte en grote overstromingen. Dat alles met grote gevolgen voor de ecosystemen en landbouw.

Als de aarde 4 graden opwarmt, betekent dat dat de temperatuur boven land 4 tot 10 graden kan stijgen. Dat is te warm voor veel belangrijke voedselgewassen. Grote delen van Afrika, China, India, Mexico en de Verenigde Staten zullen dan te maken krijgen met problemen, zegt Schaeffer. Ook zullen de neerslagpatronen veranderen en neemt de verdamping toe.

Bevolkingsgroei Met een stijging van 0,8 graden worden er nu al droogtes, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden in verband gebracht met de klimaatverandering. De voedselprijzen zijn gestegen doordat grote delen van de Amerikaanse graangebieden dit jaar met droogte te maken hadden. In de toekomst zullen de prijzen opnieuw stijgen door extreme weersomstandigheden, zegt Schaeffer.

Uit onderzoek blijkt dat zelfs bij een stijging van 2 graden Celsius er al ernstige problemen ontstaan op regionaal niveau. Als de temperatuur meer dan 3 graden stijgt, wordt het een wereldwijd probleem. Als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen, zal een temperatuurstijging van 3 tot 4 graden samenvallen met een piek in de bevolkingsgroei. "Dat zal catastrofaal zijn", zegt hij.

Stephen Leahy / IPS

De klimaatconferentie in Qatar besloot het Kyoto-protocol, dat dit jaar afloopt, te verlengen tot 2020. Maar nieuwe afspraken over uitstootreductie werden niet gemaakt. De uitstoot ontwricht nu het klimaat in de wereld al, met extreme weersomstandigheden zoals droogtes, overstromingen en stormen tot gevolg. De landbouw en voedselproductie zijn extreem kwetsbaar voor de impact van de klimaatverandering, blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Voedselzekerheid "Het is erg vreemd dat er tijdens de klimaattop in Doha geen aandacht was voor voedselzekerheid", zegt Michiel Schaeffer van Climate Analytics. "Het lijdt geen twijfel dat de klimaatverandering grote risico's met zich meebrengt voor de voedselproductie." Climate Analytics en het Duitse Pik Potsdam Instituut schreven het Wereldbandrapport Turn Down the Heat, waarin gewaarschuwd wordt dat in grote delen van de wereld geen voedsel meer verbouwd kan worden als de wereldwijde temperatuur met 4 graden stijgt. HittegolvenHet rapport waarschuwt ook dat de mensheid op weg is naar die 4 graden temperatuurstijging, en dat die gepaard gaat met ongekende hittegolven, ernstige droogte en grote overstromingen. Dat alles met grote gevolgen voor de ecosystemen en landbouw. Als de aarde 4 graden opwarmt, betekent dat dat de temperatuur boven land 4 tot 10 graden kan stijgen. Dat is te warm voor veel belangrijke voedselgewassen. Grote delen van Afrika, China, India, Mexico en de Verenigde Staten zullen dan te maken krijgen met problemen, zegt Schaeffer. Ook zullen de neerslagpatronen veranderen en neemt de verdamping toe. Bevolkingsgroei Met een stijging van 0,8 graden worden er nu al droogtes, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden in verband gebracht met de klimaatverandering. De voedselprijzen zijn gestegen doordat grote delen van de Amerikaanse graangebieden dit jaar met droogte te maken hadden. In de toekomst zullen de prijzen opnieuw stijgen door extreme weersomstandigheden, zegt Schaeffer. Uit onderzoek blijkt dat zelfs bij een stijging van 2 graden Celsius er al ernstige problemen ontstaan op regionaal niveau. Als de temperatuur meer dan 3 graden stijgt, wordt het een wereldwijd probleem. Als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen, zal een temperatuurstijging van 3 tot 4 graden samenvallen met een piek in de bevolkingsgroei. "Dat zal catastrofaal zijn", zegt hij. Stephen Leahy / IPS