Vorig jaar werd één natuurgebied van 58,9 hectare als reservaat erkend, het laagste cijfer sinds 1994. We kunnen niet alleen minder natuurgebieden aankopen omdat de aankoopsubsidies van de Vlaamse Overheid gedaald zijn, het duurt ook steeds langer vooraleer de beheerplannen voor de natuurgebieden erkend worden", zegt Ibens.

Met de erkenningen kunnen terreinbeherende verenigingen subsidies krijgen voor het onderhoud en de inrichting van natuurgebieden. Volgens Ibens liggen er verschillende dossiers van 2004 op de tafel van de Vlaamse regering. "In theorie duurt de erkenningsprocedure zes maanden, maar in maart 2011 werd bijvoorbeeld het dossier van de Kleine Nete pas na zes jaar goedgekeurd. Er liggen nog duizenden hectare te wachten op erkenning."

Draagvlak

Volgens de verenigingen zijn de beheersbudgetten noodzakelijk, want zonder beheer gaat de natuurkwaliteit van een gebied snel achteruit. Natuurpunt zegt loyaal te willen zijn tegenover de besparingsronde. "Maar we vinden het niet logisch dat er zo bespaard wordt op budget dat nieuwe erkenningen quasi onmogelijk worden. Het draagvlak voor natuur is nog nooit zo groot geweest. We merken bovendien steeds meer conflicten rond het gebruik van onze kleine natuurgebieden omdat de ecologische draagkracht de hoge recreatiedruk niet aankan."

De vereniging zegt ook dat de vertraging van de erkenning demotiverend werkt op vrijwilligers. In 2010 was twee derde van de natuurgebieden van Natuurpunt erkend, alles samen ruim 12.273 hectare. "Dat betekent dat de overige zones waarvan de beheersplannen op erkenning wachten, volledig zelf beheerd moeten worden."

De subsidies voor het beheer van die erkende reservaten stegen van 2.766.761 (2007) naar 3.760.260 euro (2010). "Dat lijkt veel, maar is duidelijk niet toereikend voor de groei aan reservaten, vermits er steeds minder bijkomend erkend worden", luidt het. (Belga)

Vorig jaar werd één natuurgebied van 58,9 hectare als reservaat erkend, het laagste cijfer sinds 1994. We kunnen niet alleen minder natuurgebieden aankopen omdat de aankoopsubsidies van de Vlaamse Overheid gedaald zijn, het duurt ook steeds langer vooraleer de beheerplannen voor de natuurgebieden erkend worden", zegt Ibens. Met de erkenningen kunnen terreinbeherende verenigingen subsidies krijgen voor het onderhoud en de inrichting van natuurgebieden. Volgens Ibens liggen er verschillende dossiers van 2004 op de tafel van de Vlaamse regering. "In theorie duurt de erkenningsprocedure zes maanden, maar in maart 2011 werd bijvoorbeeld het dossier van de Kleine Nete pas na zes jaar goedgekeurd. Er liggen nog duizenden hectare te wachten op erkenning." Draagvlak Volgens de verenigingen zijn de beheersbudgetten noodzakelijk, want zonder beheer gaat de natuurkwaliteit van een gebied snel achteruit. Natuurpunt zegt loyaal te willen zijn tegenover de besparingsronde. "Maar we vinden het niet logisch dat er zo bespaard wordt op budget dat nieuwe erkenningen quasi onmogelijk worden. Het draagvlak voor natuur is nog nooit zo groot geweest. We merken bovendien steeds meer conflicten rond het gebruik van onze kleine natuurgebieden omdat de ecologische draagkracht de hoge recreatiedruk niet aankan." De vereniging zegt ook dat de vertraging van de erkenning demotiverend werkt op vrijwilligers. In 2010 was twee derde van de natuurgebieden van Natuurpunt erkend, alles samen ruim 12.273 hectare. "Dat betekent dat de overige zones waarvan de beheersplannen op erkenning wachten, volledig zelf beheerd moeten worden." De subsidies voor het beheer van die erkende reservaten stegen van 2.766.761 (2007) naar 3.760.260 euro (2010). "Dat lijkt veel, maar is duidelijk niet toereikend voor de groei aan reservaten, vermits er steeds minder bijkomend erkend worden", luidt het. (Belga)