Na het schandaal rond Cecil de leeuw is er opnieuw ophef over de dood van een uniek dier in Zimbabwe. Een Duitser betaalde zo'n 53.000 euro om een olifant te mogen neerleggen in een gebied dat bestemd is voor de plezierjacht. Hij kreeg een vergunning om de zogenaamde Grote Vijf te doden: een olifant, een luipaard, een leeuw, een buffalo en een neushoord. Op 8 oktober werd de olifant gedood, maar het was geen gewone dikhuid. Het ging om een kolos die onbekend wat in het gebied. Wellicht is hij vanuit het Zuid-Afrikaanse nationale park Kruger Zimbabwe binnengewandeld.

Cyanide

Zimbabwe telt ongeveer 35.000 tot 100.000 olifanten, die bedreigd worden door dergelijke plezierjachten. Maar de hoge werkloosheid in het land zorgt daarnaast voor een oprisping van stroperij. Zo hebben boswachters in het nationaal park Hwange de karkassen van 26 olifanten die vergiftigd waren met cyanide gevonden. Eerder werden in hetzelfde park in het westen van het land en in het Matusadona-park nog eens 14 vergiftigde olifanten gevonden.Dat brengt het totaal aantal vergiftigde olifanten op slechts een week tijd op veertig.

De slagtanden van olifanten zijn heel gegeerd, vooral in Azië. Cyanide is in Zimbabwe vrij gemakkelijk te vinden op de sites van slecht bewaakte mijnen.(TE)

Na het schandaal rond Cecil de leeuw is er opnieuw ophef over de dood van een uniek dier in Zimbabwe. Een Duitser betaalde zo'n 53.000 euro om een olifant te mogen neerleggen in een gebied dat bestemd is voor de plezierjacht. Hij kreeg een vergunning om de zogenaamde Grote Vijf te doden: een olifant, een luipaard, een leeuw, een buffalo en een neushoord. Op 8 oktober werd de olifant gedood, maar het was geen gewone dikhuid. Het ging om een kolos die onbekend wat in het gebied. Wellicht is hij vanuit het Zuid-Afrikaanse nationale park Kruger Zimbabwe binnengewandeld. Zimbabwe telt ongeveer 35.000 tot 100.000 olifanten, die bedreigd worden door dergelijke plezierjachten. Maar de hoge werkloosheid in het land zorgt daarnaast voor een oprisping van stroperij. Zo hebben boswachters in het nationaal park Hwange de karkassen van 26 olifanten die vergiftigd waren met cyanide gevonden. Eerder werden in hetzelfde park in het westen van het land en in het Matusadona-park nog eens 14 vergiftigde olifanten gevonden.Dat brengt het totaal aantal vergiftigde olifanten op slechts een week tijd op veertig. De slagtanden van olifanten zijn heel gegeerd, vooral in Azië. Cyanide is in Zimbabwe vrij gemakkelijk te vinden op de sites van slecht bewaakte mijnen.(TE)