Olifanten worden al jarenlang bedreigd door de illegale jacht. In Centraal-Afrika hebben stropers het laatste decennium twee derde van de Afrikaanse bosolifanten gedood. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One is de populatie van bosolifanten in Afrika tussen 2002 en 2011 met maar liefst 62 procent geslonken. Ongeveer 100.000 bosolifanten lopen nog vrij rond in de Afrikaanse bossen.

Stropers slachten olifanten vooral af uit winstbejag. Ze jagen op olifanten om het kostbare ivoor te bemachtigen.

Onvoldoende beschermd

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zitten de bosolifanten in een heel kwetsbare situatie. Door de oorlog in het land kunnen olifanten onvoldoende beschermd worden. Stropers kunnen makkelijk wapens bemachtigen in het wetteloze gebied.

Eind april moest de olifantonderzoekster Andrea Turkalo de Centraal-Afrikaanse Republiek ontvluchten omdat gewapende rebellen het gebied innamen. De biologe van de Wildlife Conservation Society observeerde er meer dan twintig jaar het gedrag en de sociale relaties van de bosolifanten. Ze vreest dat een aantal olifanten die ze bestudeerde, ondertussen gedood zijn door stropers.

Savanneolifanten minder bedreigd

De bosolifant is een van de drie nog levende soorten olifanten. Naast de Afrikaanse bosolifanten zijn er Afrikaanse savanneolifanten en Aziatische olifanten. De bosolifanten zijn kleiner dan savanneolifanten en hun oren hebben een ovale vorm. Ze komen alleen voor in regenwouden in Centraal-Afrika in onder andere Gabon, Congo en Kameroen en in West-Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Ghana.

De slagtanden van bosolifanten zijn groter, sterker en harder dan savanneolifanten. Door deze grote slagtanden zijn ze een gegeerd doelwit van stropers. De populatie van de savanneolifanten is ook geslonken maar de soort is minder met uitsterven bedreigd. Er leven nog ongeveer 400.000 savanneolifanten. (WK)

Olifanten worden al jarenlang bedreigd door de illegale jacht. In Centraal-Afrika hebben stropers het laatste decennium twee derde van de Afrikaanse bosolifanten gedood. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One is de populatie van bosolifanten in Afrika tussen 2002 en 2011 met maar liefst 62 procent geslonken. Ongeveer 100.000 bosolifanten lopen nog vrij rond in de Afrikaanse bossen. Stropers slachten olifanten vooral af uit winstbejag. Ze jagen op olifanten om het kostbare ivoor te bemachtigen. Onvoldoende beschermd In de Centraal-Afrikaanse Republiek zitten de bosolifanten in een heel kwetsbare situatie. Door de oorlog in het land kunnen olifanten onvoldoende beschermd worden. Stropers kunnen makkelijk wapens bemachtigen in het wetteloze gebied. Eind april moest de olifantonderzoekster Andrea Turkalo de Centraal-Afrikaanse Republiek ontvluchten omdat gewapende rebellen het gebied innamen. De biologe van de Wildlife Conservation Society observeerde er meer dan twintig jaar het gedrag en de sociale relaties van de bosolifanten. Ze vreest dat een aantal olifanten die ze bestudeerde, ondertussen gedood zijn door stropers. Savanneolifanten minder bedreigd De bosolifant is een van de drie nog levende soorten olifanten. Naast de Afrikaanse bosolifanten zijn er Afrikaanse savanneolifanten en Aziatische olifanten. De bosolifanten zijn kleiner dan savanneolifanten en hun oren hebben een ovale vorm. Ze komen alleen voor in regenwouden in Centraal-Afrika in onder andere Gabon, Congo en Kameroen en in West-Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Ghana. De slagtanden van bosolifanten zijn groter, sterker en harder dan savanneolifanten. Door deze grote slagtanden zijn ze een gegeerd doelwit van stropers. De populatie van de savanneolifanten is ook geslonken maar de soort is minder met uitsterven bedreigd. Er leven nog ongeveer 400.000 savanneolifanten. (WK)