Dierentuin doodt gezond berenjong om kinderen te tonen ‘hoe wreed natuur kan zijn’

Berenjong © Istock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Een Zwitserse dierentuin is in het oog van een storm terechtgekomen nadat de zoo een gezond berenwelpje doodde, om kinderen te tonen ‘hoe wreed de natuur kan zijn.’

In Zwitserland werd een gezond berenjong gedood in een dierentuin omdat de ouders geen aandacht toonde voor het diertje. Dat schrijft CNN.

De Dählhölzli Zoo in de Zwitserse stad Bern verantwoordt zijn beslissing door “de natuurlijke gang van zaken te volgen.” Volgens de zoo negeerde moeder Masha het jong en ook de vader Misha toonde “geen positieve aandacht”, erger nog hij viel het beestje geregeld aan. Enkele maanden geleden had Misha al een andere welp doodgebeten. “De beste en meest vriendelijke oplossing, was om het jong zelf te doden met een injectie”, klinkt het.

Het lichaam van het dier werd in een diepvriezer geplaatst, zodat het jong later opgezet en tentoongesteld kan worden. “Het is belangrijk dat kinderen leren hoe de natuur in zijn werk gaat en dat ze zowel kennismaken met de mooie en minder mooie kanten. Afstoting hoort daar jammer genoeg bij.”

Onverantwoord

Maar dierenliefhebbers reageren verontwaardigd. De ouders van het jong werden met hand gevoed en grootgebracht, waarom kon dat niet bij dit diertje, vragen ze zich af.

“De zoo heeft zich onverantwoord gedragen. Beren zijn eenzaten en hebben ruimte nodig. In deze zoo zijn er al te veel beren. De twee volwassen beren bij elkaar plaatsen zodat het vrouwtje drachtig werd was een foute beslissing”, aldus Sara Wehrli hoofd van de Zwitserse dierencommissie.

Dierentuin doodt gezond berenjong om kinderen te tonen 'hoe wreed natuur kan zijn'
© AFP

Giraf Marius

Enkele maanden geleden onderging giraf Marius hetzelfde lot in een Deense zoo. Het giraffenjong werd gedood omdat de zoo onvoldoende ruimte had om het dier te huisvesten. Na een autopsie, waar de bezoekers konden bij zijn, werd het vlees van de giraf als voedsel aan de leeuwen in de zoo gegeven. Ook toen was de verontwaardiging groot.

Naar aanleiding van die gebeurtenis sprak CNN met David Williams-Mitchel van de Europese Associatie van Dierentuinen. Hij gaf aan dat in heel Europa jaarlijks zo’n 3.000 tot 5.000 dieren worden gedood om de populatieprogramma’s leefbaar te houden binnen de dierentuinen. “Dit gaat van kleine insecten over kikkervisjes tot beren en giraffen. Exacte cijfers zijn moeilijk om te geven, maar waarschijnlijk worden elk jaar enkele honderden grotere dieren gedood.”

Dierentuin doodt gezond berenjong om kinderen te tonen 'hoe wreed natuur kan zijn'
© IMAGEGLOBE

IJsbeer Knut

Toch passen en pasten dierentuinen de redenering dat de ‘natuurlijke gang van zaken gevolgd moet worden’, niet altijd toe. In 2006 voedde de Duitse zoo in Berlijn een in de steek gelaten ijsberenjong op met de fles. Het diertje kreeg de naam Knut en al snel ontstond een ware ‘Knut-hype’. Al rees tegelijkertijd de vraag of het wel correct was om Knut te laten leven. Dierenactivisten vonden het erg onnatuurlijk. In de natuur sterft een afgestote dier nu eenmaal. Dat is jammer genoeg de gang van zaken, luidde het.

“Het zou idioot zijn om Knut te doden, het beestje is gezond en zal nooit in de vrije natuur worden teruggeplaatst”, reageerde de directeur.

Het mooie sprookje rond Knut eindigde erg triest in 2011. Aanwezige bezoekers waren getuige van een soort epilepsieaanval waarmee Knut te maken kreeg. Hij viel in het water en overleed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content