Vele kustgemeenschappen vestigden zich in gebieden waarvan doorgaans gedacht werd dat ze afgeschermd werden van golven door eilandjes voor de kust. Daarom zijn de bevindingen van wetenschappers zorgwekkend: de kleine eilanden zouden de vernietigende tsunami's enkel vergroten. De studie werd in het Britse magazine Proceedings of the Royal Society A gepubliceerd.

Tot 70 procent meer kracht

Via simulaties van golven ontdekten onderzoekers dat sommige van die gemeenschappen eigenlijk groter risico lopen bij tsunami's zoals die in de Indische Oceaan in 2004 en die in het noordoosten van Japan in 2011. Bij geen van de 200 computersimulaties zorgde de aanwezigheid van een eiland voor de kust voor bescherming van het achterliggende gebied.

Integendeel. De kracht van de tsunami werd 'tot 70 procent groter', zegt coauteur Frederic Dias van het Franse Centrum voor Mathematische Studies en Toepassingen (CMLA) tegen Agence France-Presse. De eilanden 'werken als een lens waarbij de destructieve kracht van de golven geconcentreerd en vergroot wordt', verklaart Dias nog.

In de verschillende simulaties werd de afstand tussen het eiland en de achterliggende kust gewijzigd, de diepte van het water, de glooiing van eiland en kust en de golflengte van de tsunami.

Risico voor Griekenland en Indonesië

Wetenschappers merkten eerder al op dat het Indonesische Sumatra hard getroffen was door de tsunami in 2004, hoewel het achter een hele hoop kleine eilandjes verschuild ligt. Op een gelijkaardige manier veroorzaakte de tsunami bij de Mentawai-eilanden voor Sumatra in 2010 de grootste overstromingsschade waar dat het minst verwacht werd: langs de kust achter de kleine eilanden.

Volgens Dias in AFP lopen vooral kustgemeenschappen in Griekenland en Indonesië groot risico. 'Misschien drijven onze bevindingen de bewoners van zulke kustgebieden en de autoriteiten verantwoordelijk voor hun veiligheid ertoe die risico's te herbekijken.'

Vele kustgemeenschappen vestigden zich in gebieden waarvan doorgaans gedacht werd dat ze afgeschermd werden van golven door eilandjes voor de kust. Daarom zijn de bevindingen van wetenschappers zorgwekkend: de kleine eilanden zouden de vernietigende tsunami's enkel vergroten. De studie werd in het Britse magazine Proceedings of the Royal Society A gepubliceerd.Via simulaties van golven ontdekten onderzoekers dat sommige van die gemeenschappen eigenlijk groter risico lopen bij tsunami's zoals die in de Indische Oceaan in 2004 en die in het noordoosten van Japan in 2011. Bij geen van de 200 computersimulaties zorgde de aanwezigheid van een eiland voor de kust voor bescherming van het achterliggende gebied.Integendeel. De kracht van de tsunami werd 'tot 70 procent groter', zegt coauteur Frederic Dias van het Franse Centrum voor Mathematische Studies en Toepassingen (CMLA) tegen Agence France-Presse. De eilanden 'werken als een lens waarbij de destructieve kracht van de golven geconcentreerd en vergroot wordt', verklaart Dias nog.In de verschillende simulaties werd de afstand tussen het eiland en de achterliggende kust gewijzigd, de diepte van het water, de glooiing van eiland en kust en de golflengte van de tsunami.Wetenschappers merkten eerder al op dat het Indonesische Sumatra hard getroffen was door de tsunami in 2004, hoewel het achter een hele hoop kleine eilandjes verschuild ligt. Op een gelijkaardige manier veroorzaakte de tsunami bij de Mentawai-eilanden voor Sumatra in 2010 de grootste overstromingsschade waar dat het minst verwacht werd: langs de kust achter de kleine eilanden.Volgens Dias in AFP lopen vooral kustgemeenschappen in Griekenland en Indonesië groot risico. 'Misschien drijven onze bevindingen de bewoners van zulke kustgebieden en de autoriteiten verantwoordelijk voor hun veiligheid ertoe die risico's te herbekijken.'