In het noorden van het Krugerpark in Zuid-Afrika zijn in twee weken tijd dertig nijlpaarden gestorven.

Oorzaak is een epidemie van antrax (miltvuur). De getroffen dieren leefden in de rivieren Letaba en Olifants.

SANparks (South African National Parks) vraagt aan de bezoekers van het Krugerpark om eventuele dode dieren te signaleren en om de karkassen zeker niet aan te raken.

Dertig karkassen van nijlpaarden zijn ontdekt en de autopsies wezen uit dat het om miltvuur gaat (bacillus anthracis).

Gieren en groene vliegen De bacterie wordt vooral verspreid door gieren en groene vliegen. De gieren, die de besmette karkassen opeten, worden niet besmet door de ziekte, maar doen hun behoefte in de rivieren waar de nijlpaarden wonen, waardoor de infectie zich verspreidt.

Uitbraken van antrax komen natuurlijk om de tien jaar voor in het noorden van het Krugerpark, een warme zone die grenst aan Mozambique.

In 2010 brak de epidemie ook uit, waarbij zo'n 2.000 dieren van alle soorten stierven.

Bij vroegere uitbraken van de epidemie gingen deze vanzelf weg bij het begin van het regenseizoen en wanneer de dierenpopulatie minder dicht is. Dus kan de bacterie beschouwd worden als een "natuurlijke regulator" van de dichtheid van de dieren, volgens een woordvoerder van SANparks. (Belga/MS)

In het noorden van het Krugerpark in Zuid-Afrika zijn in twee weken tijd dertig nijlpaarden gestorven. Oorzaak is een epidemie van antrax (miltvuur). De getroffen dieren leefden in de rivieren Letaba en Olifants. SANparks (South African National Parks) vraagt aan de bezoekers van het Krugerpark om eventuele dode dieren te signaleren en om de karkassen zeker niet aan te raken. Dertig karkassen van nijlpaarden zijn ontdekt en de autopsies wezen uit dat het om miltvuur gaat (bacillus anthracis). Gieren en groene vliegen De bacterie wordt vooral verspreid door gieren en groene vliegen. De gieren, die de besmette karkassen opeten, worden niet besmet door de ziekte, maar doen hun behoefte in de rivieren waar de nijlpaarden wonen, waardoor de infectie zich verspreidt. Uitbraken van antrax komen natuurlijk om de tien jaar voor in het noorden van het Krugerpark, een warme zone die grenst aan Mozambique. In 2010 brak de epidemie ook uit, waarbij zo'n 2.000 dieren van alle soorten stierven. Bij vroegere uitbraken van de epidemie gingen deze vanzelf weg bij het begin van het regenseizoen en wanneer de dierenpopulatie minder dicht is. Dus kan de bacterie beschouwd worden als een "natuurlijke regulator" van de dichtheid van de dieren, volgens een woordvoerder van SANparks. (Belga/MS)