Delicate opruiming van splijtstofstaven in Fukushima gestart

De kerncentrale van Fukushima © ImageGlobe

In de kerncentrale van Fukushima zijn de werkzaamheden van start gegaan voor het opruimen van ongeveer 1.500 splijtstofstaven uit een opslagbassin van de beschadigde reactor 4.

Werknemers van het Japanse energiebedrijf Tepco zijn begonnen met een delicate klus in de deels verwoeste kerncentrale van Fukushima. Met een op afstand bestuurbare kraan worden alle splijtstofstaven uit de beschadigd reactor gehaald.

Splijtstofstaven zijn de “benzine” voor de kerncentrale. Die 4,5 meter lange staven liggen opgeslagen in een met water gevuld bassin van dertig meter hoog. Dat water moet zorgen voor afkoeling en bescherming bieden tegen de straling.

Besmet water

Omdat het gebouw van reactor 4 zwaar beschadigd werd door de aardbeving en de tsunami van maart 2011 moeten die staven nu naar een veiligere plaats worden overgebracht. Samen met de dagelijkse toenemende hoeveelheid besmet water vormen die splijtstofstaven immers een van de grootste bronnen van onveiligheid voor de omgeving van de kerncentrale.

Werknemers zullen de 1.331 opgebrande en 202 ongebruikte splijtstofstaven nu één voor één met een speciaal toestel in een container plaatsen. Van zodra de container met 22 splijtstofstaven gevuld is, wordt hij naar een gebouw honderd meter verderop gebracht. Daar kunnen de staven veiliger dan ooit voorheen worden opgeslagen, zo beweert Tepco.

Volledige ontmanteling duurt dertig tot veertig jaar

Verwacht wordt dat het opruimen van die staven meer dan een jaar lang “met de grootste voorzichtigheid” zal gebeuren, verklaarde Shunichi Tanaka van de Japanse nucleaire toezichthouder.

Deze procedure wordt als de eerste grote stap voor de ontmanteling van de kerncentrale gezien. De volledige ontmanteling zou dertig tot veertig jaar in beslag kunnen nemen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content