De wereldwijde bosoppervlakte wordt onderschat

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Dat hebben Google en de Verenigde Naties samen ontdekt.

Vorige maand werd de veelbesproken boskaart van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) ingetrokken. Te veel bouwpercelen waarop een paar bomen stonden waren als ‘beschermd zonevreemd bos’ ingekleurd. De minister is niet de enige die met foute kaarten worstelt: wel meer instanties moeten op luchtfoto’s steunen omdat ze niet de middelen hebben om ter plaatse te gaan kijken. Een studie van Google en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, waaraan de Belg Jean-François Bastin meewerkte, wijst nu uit dat er wereldwijd 9 procent meer bos is dan gedacht werd. Vooral in Afrika werd meer bos gevonden dan er geregistreerd stond.

In Science leggen de onderzoekers uit dat de hoeveelheid bos vooral in droge gebieden onderschat werd. Dat is belangrijk, want bossen kunnen woestijnvorming tegengaan. Cruciaal was dat Bastin en co. satellietgegevens verifieerden met terreinbezoeken. Daardoor konden ze de fotoresultaten corrigeren.

De totale oppervlakte aan teruggevonden extra bos komt overeen met de oppervlakte van het Amazonewoud. In Nature Communications rapporteert Jenny Stavrakou van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie met haar collega’s dat de gassen die planten in dat woud uitstoten ons klimaat mee sturen. Vooral isopreen, een koolwaterstof, zou belangrijk zijn. In de atmosfeer wordt het omgezet in stoffen die de opwarming stimuleren. Hoe hoger het woud ligt, hoe meer isopreen het loslaat. Stavrakou en co. steunden hun onderzoek op een vergelijking tussen de resultaten van luchtmetingen en satellietobservaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content