In 63 procent van de Amerikaanse beschermde natuurgebieden hebben door mensen gemaakte geluiden het niveau van het achtergrondgeluid doen verdubbelen, zo blijkt uit een studie. Sommige plekken zijn tot 10 keer luider geworden.

Onderzoekers van de National Park Service en de Colorado State University in Fort Collins onderzochten 492 beschermde plekken in de Verenigde Staten. Ze ontdekten tot hun eigen grote verbazing dat de geluidsvervuiling het geluidsniveau in 63 procent van de beschermde gebieden verdubbelde en in 21 procent zelfs vertienvoudigde. Algemeen gold: hoe verder afgelegen of moeilijk bereikbaarden het gebied, hoe minder lawaai. Specifiek voor de nationale parken verdubbelde het geluidsniveau bij 12 procent van de gebieden. De bevindingen van het onderzoek werden in het wetenschappelijk vakblad Science gepubliceerd.

Verwoestende invloed op ecosystemen

Geluidsvervuiling, van toeterende auto's tot klingelende bouwmachines, heeft een grote impact op wilde dieren. Zo wordt het paren verhinderd of kunnen dieren hun vijanden niet horen aankomen. Een vogel waarvan het gefluit normaal 100 meter verder reikt, ziet zijn lied bij een vertienvoudiging van het achtergrondgeluid, beperkt tot een gebied van amper 10 meter.

Zelfs planten worden aangetast door geluidsoverlast wanneer planteneters of knaagdieren die planten verspreiden, hun gedrag of habitat veranderen vanwege de geluidshinder. Dergelijke veranderingen kunnen daarom een verwoestende invloed hebben op ecosystemen.

Maar ook de mens heeft geen baat bij geluidsoverlast. Wandelen in de natuur staat bekend om zijn grote gezondheidsvoordelen zoals een beter humeur en minder stress, maar lawaaihinder kan die voordelen helemaal teniet doen.

Veel Amerikaanse beschermde gebieden hebben dan ook al lawaaibeperkende maatregelen genomen zoals pendelbussen van en naar de parkeerterreinen om het geluid van auto's te verminderen.

In 63 procent van de Amerikaanse beschermde natuurgebieden hebben door mensen gemaakte geluiden het niveau van het achtergrondgeluid doen verdubbelen, zo blijkt uit een studie. Sommige plekken zijn tot 10 keer luider geworden. Onderzoekers van de National Park Service en de Colorado State University in Fort Collins onderzochten 492 beschermde plekken in de Verenigde Staten. Ze ontdekten tot hun eigen grote verbazing dat de geluidsvervuiling het geluidsniveau in 63 procent van de beschermde gebieden verdubbelde en in 21 procent zelfs vertienvoudigde. Algemeen gold: hoe verder afgelegen of moeilijk bereikbaarden het gebied, hoe minder lawaai. Specifiek voor de nationale parken verdubbelde het geluidsniveau bij 12 procent van de gebieden. De bevindingen van het onderzoek werden in het wetenschappelijk vakblad Science gepubliceerd.Geluidsvervuiling, van toeterende auto's tot klingelende bouwmachines, heeft een grote impact op wilde dieren. Zo wordt het paren verhinderd of kunnen dieren hun vijanden niet horen aankomen. Een vogel waarvan het gefluit normaal 100 meter verder reikt, ziet zijn lied bij een vertienvoudiging van het achtergrondgeluid, beperkt tot een gebied van amper 10 meter.Zelfs planten worden aangetast door geluidsoverlast wanneer planteneters of knaagdieren die planten verspreiden, hun gedrag of habitat veranderen vanwege de geluidshinder. Dergelijke veranderingen kunnen daarom een verwoestende invloed hebben op ecosystemen. Maar ook de mens heeft geen baat bij geluidsoverlast. Wandelen in de natuur staat bekend om zijn grote gezondheidsvoordelen zoals een beter humeur en minder stress, maar lawaaihinder kan die voordelen helemaal teniet doen. Veel Amerikaanse beschermde gebieden hebben dan ook al lawaaibeperkende maatregelen genomen zoals pendelbussen van en naar de parkeerterreinen om het geluid van auto's te verminderen.