Elke Roelant, /
Elke Roelant © /
Elke Roelant (Sint-Niklaas, 1977) woont sinds 1999 in Amsterdam. Na een opleiding fotografie, koos zij voor het bedrijfsleven. In Amsterdam werkt zij voor een belangenbehartiger van Amerikaanse bedrijven in Nederland. Vanuit die rol heeft zij vele bedrijven van binnenuit leren kennen en heeft zij gezien dat daar een enorm potentieel aan intellectuele en creatieve capaciteit is. Zij is ervan overtuigd dat een nieuw paradigma mogelijk is, en dat duurzame en slimme innovatie kan leiden tot fundamenteel andere antwoorden op de dringende vragen van deze tijd. In december 2014 ontmoette zij poolreiziger Robert Swan, die haar persoonlijk selecteerde om deel te nemen aan de International Antarctic Expedition en het Leadership on the Edge Program.

Op 13 maart verzamelt in Ushuaia, Argentinië, een internationale groep jonge mannen en vrouwen voor een high impact leiderschapstraining volgen onder leiding van poolreiziger Robert Swan, OBE en de 2041 Foundation. Op 15 maart gaan we aan boord van de Sea Spirit, die langs de Straat Drake (Drakes Passage) richting Antarctica vaart. Op 17 maart zetten we voet aan land op dit onvoorspelbare continent.

'We kunnen het tij nog keren'

Het internationale team is doordrongen van de urgentie dat we nu iets aan klimaatverandering moeten doen, en dat we alles in huis hebben het tij te keren. Ik ben één van hen en ik zal de komende weken op deze pagina's live vanaf Antarctica met u delen welke discussies er gevoerd worden en welke indruk dit extreme en bijzondere continent op me maakt.

Tijdens de expeditie worden wij opgeleid tot ambassadeur voor het behoud van Antarctica, duurzaam leiderschap en duurzame innovatie. Ondanks de urgentie die wij allen voelen, is deze expeditie er één die ontzag zal oproepen, een onuitwisbare indruk zal maken en gericht zal zijn op de kansen die het tijdperk van nu ons biedt. Een (in)dringende maar positieve boodschap.

Grondstoffen ontginnen op Antarctica?

Robert Swan (GB, 1956) is de eerste persoon in de geschiedenis die te voet beide polen bereikte. Hij heeft er zijn missie van gemaakt het ongerepte continent Antarctica te beschermen en hernieuwbare energie wereldwijd te promoten. Hij richtte '2041' op - een organisatie genoemd naar het jaar waarin het Madrid Protocol ter discussie zal worden gesteld. Het protocol is door vele naties ondertekend en is een toevoeging op het Antarctica Verdrag dat in 1959 ondertekend en 1961 van kracht werd. Het Madrid Protocol biedt extra bescherming aan het kwetsbare ecosysteem van Antarctica. Het protocol erkent dat Antarctica enkel voor wetenschappelijke en vreedzame doelen zal zijn gereserveerd en verbiedt dat er grondstoffen en natuurlijke rijkdommen gewonnen zullen worden. In het jaar 2048 kan het moratorium komen te vervallen.

U kan de expeditie ondersteunen op www.elkeroelant.com

Op 13 maart verzamelt in Ushuaia, Argentinië, een internationale groep jonge mannen en vrouwen voor een high impact leiderschapstraining volgen onder leiding van poolreiziger Robert Swan, OBE en de 2041 Foundation. Op 15 maart gaan we aan boord van de Sea Spirit, die langs de Straat Drake (Drakes Passage) richting Antarctica vaart. Op 17 maart zetten we voet aan land op dit onvoorspelbare continent.Het internationale team is doordrongen van de urgentie dat we nu iets aan klimaatverandering moeten doen, en dat we alles in huis hebben het tij te keren. Ik ben één van hen en ik zal de komende weken op deze pagina's live vanaf Antarctica met u delen welke discussies er gevoerd worden en welke indruk dit extreme en bijzondere continent op me maakt.Tijdens de expeditie worden wij opgeleid tot ambassadeur voor het behoud van Antarctica, duurzaam leiderschap en duurzame innovatie. Ondanks de urgentie die wij allen voelen, is deze expeditie er één die ontzag zal oproepen, een onuitwisbare indruk zal maken en gericht zal zijn op de kansen die het tijdperk van nu ons biedt. Een (in)dringende maar positieve boodschap.Robert Swan (GB, 1956) is de eerste persoon in de geschiedenis die te voet beide polen bereikte. Hij heeft er zijn missie van gemaakt het ongerepte continent Antarctica te beschermen en hernieuwbare energie wereldwijd te promoten. Hij richtte '2041' op - een organisatie genoemd naar het jaar waarin het Madrid Protocol ter discussie zal worden gesteld. Het protocol is door vele naties ondertekend en is een toevoeging op het Antarctica Verdrag dat in 1959 ondertekend en 1961 van kracht werd. Het Madrid Protocol biedt extra bescherming aan het kwetsbare ecosysteem van Antarctica. Het protocol erkent dat Antarctica enkel voor wetenschappelijke en vreedzame doelen zal zijn gereserveerd en verbiedt dat er grondstoffen en natuurlijke rijkdommen gewonnen zullen worden. In het jaar 2048 kan het moratorium komen te vervallen.U kan de expeditie ondersteunen op www.elkeroelant.com