Cocaïneproductie beschadigt tropisch regenwoud

© Machteld Bollen / StampMedia

Cocaïnegebruikers zijn mee verantwoordelijk voor de vernietiging van tropisch regenwoud.

Cocaïnegebruik kan niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. De voormalige vicepresident van Colombia Francisco Santos Calderón zegt dat per gram cocaïne 4 vierkante meter van het tropisch regenwoud word vernietigd. Zo is er tot 2008 al 2,2 miljoen hectare van het regenwoud vernietigd voor de aanleg van cocaplantages.

De productie van cocaïne is een ingewikkeld chemisch proces dat uit meerdere stadia bestaat om van cocablad tot zuivere – of ‘snuifcocaïne’ te gaan. De teelt van de cocaplant en het dumpen van de chemicaliën eisen 300.000 hectare van het tropisch regenwoud op per jaar.

Eigen gebruik

Volgens Francisco Santos Calderón draagt de eindgebruiker evengoed verantwoordelijkheid in de teloorgang van het regenwoud. Per gram cocaïne gaat er 4 vierkante meter tropisch regenwoud verloren in het productieproces. Santos denkt dat door deze meting meer ‘milieubewuste’ mensen van de coke zullen afblijven. Santos: “Wie met een hybride wagen rijdt, recycleert en zich zorgen maakt om de klimaatverandering, moet zich er ook bewust van zijn dat een avondje feesten op cocaïne minstens vier vierkante meter regenwoud vernielt.”

Productie controle De productie van cocaïne word gecontroleerd door illegale groeperingen zoals The Revolutionary Armed Forces of Colombia, ook bekend als Farc. Deze groep staat bekend voor haar terroristische acties om o.a. hun velden te beschermen. Daarnaast is het Farc verantwoordelijk voor meerdere gijzelingen zoals die van de Colombiaans-Franse politica Ingrid Betancourt. Groeperingen als het Farc halen hun geld uit de winst van cocaïneproductie.

Maarten Rommes / Pidmag / Stampmedia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content