De gebieden langs de noordoostelijke Gele Rivier (Huang He) mogen volgens het ministerie voor Waterbeheer 20 tot 50 procent meer neerslag verwachten dan normaal. De kans dat de Gele Rivier, een van de meest overstromingsgevoelige rivieren in China, uit zijn oevers treedt, is daardoor heel groot.

"Enorme overstromingen in de komende maanden zijn over de hele lengte van de Gele Rivier waarschijnlijk", zegt Wang Bin van de Huang He Riviercommissie in de krant China Daily. "Daardoor raakt de bodem verzadigd en kunnen nog andere rampen optreden."

De rivier kende in 2003 en 2007 nog grote overstromingen, maar sindsdien zijn de gebieden langs de oevers aan snel tempo meer bevolkt geraakt. Naast industrie en bewoning is het ook een belangrijk landbouwgebied. Meer dan 30 procent van de totale graanproductie in China komt uit regio's langs de Huang He.

Dijken en bootjes "Als de overheid geen effectieve maatregelen neemt, kan het verlies bij overstromingen enorm zijn", zegt Wang. De Chinese overheid doet er alles aan om de dijken langs de rivier te versterken. Ze investeert ook in rubberbootjes, dieselgeneratoren en noodverlichting. In de Blauwe Rivier is de overheid beginnen baggeren om plaats vrij te maken voor het toenemende water. Ook langs de Parelrivier worden maatregelen genomen.

De overheid maakt zich zorgen omdat de bevolking minder voorzichtig geworden is na jaren zonder overstromingen. Bovendien zijn er veel inwijkelingen, die niet vertrouwd zijn met de natuurrampen en niet weten hoe ze zichzelf in veiligheid moet brengen in geval van een ramp. (IPS)

De gebieden langs de noordoostelijke Gele Rivier (Huang He) mogen volgens het ministerie voor Waterbeheer 20 tot 50 procent meer neerslag verwachten dan normaal. De kans dat de Gele Rivier, een van de meest overstromingsgevoelige rivieren in China, uit zijn oevers treedt, is daardoor heel groot. "Enorme overstromingen in de komende maanden zijn over de hele lengte van de Gele Rivier waarschijnlijk", zegt Wang Bin van de Huang He Riviercommissie in de krant China Daily. "Daardoor raakt de bodem verzadigd en kunnen nog andere rampen optreden." De rivier kende in 2003 en 2007 nog grote overstromingen, maar sindsdien zijn de gebieden langs de oevers aan snel tempo meer bevolkt geraakt. Naast industrie en bewoning is het ook een belangrijk landbouwgebied. Meer dan 30 procent van de totale graanproductie in China komt uit regio's langs de Huang He. Dijken en bootjes "Als de overheid geen effectieve maatregelen neemt, kan het verlies bij overstromingen enorm zijn", zegt Wang. De Chinese overheid doet er alles aan om de dijken langs de rivier te versterken. Ze investeert ook in rubberbootjes, dieselgeneratoren en noodverlichting. In de Blauwe Rivier is de overheid beginnen baggeren om plaats vrij te maken voor het toenemende water. Ook langs de Parelrivier worden maatregelen genomen. De overheid maakt zich zorgen omdat de bevolking minder voorzichtig geworden is na jaren zonder overstromingen. Bovendien zijn er veel inwijkelingen, die niet vertrouwd zijn met de natuurrampen en niet weten hoe ze zichzelf in veiligheid moet brengen in geval van een ramp. (IPS)