In de Chinese stad Guangdong hebben de autoriteiten meer dan 6 ton geconfisqueerd ivoor vermalen. Dat meldt het persagentschap Xinhua. Door de beelden uit te zenden op de staatsomroep laat het land zien dat het de illegale handel in ivoor niet meer duldt.

Het in beslag genomen ruwe en bewerkte ivoor werd in twee machines tot poeder vermalen. De vernietiging gebeurde in het bijzijn van meerdere journalisten, diplomaten en milieugroeperingen. Volgens de autoriteiten ging het slechts om een fractie van alle onderschepte ivoor in het land.

China sluit zich daarbij aan bij een hele reeks landen die soortgelijke maatregelen hebben genomen. In de Verenigde Staten werd in november 6 ton onderschept ivoor vernietigd. In juni vermaalden de Filippijnen als eerste Aziatische land 5 ton. En ook in het Afrikaanse land Gabon werd 5 ton ivoor verbrand in 2012.

Statussymbool

Volgens milieugroeperingen is China goed voor zo'n 70 procent van de mondiale vraag naar ivoor. In het land worden ivoren beeldjes beschouwd als een belangrijk statussymbool. De afgelopen jaren is de vraag ernaar ook sterk gestegen. De straatwaarde bedraagt er tot 1.500 euro per kilo.

Sinds 1989 is alle internationale handel in ivoor verboden. Het Wereldnatuurfonds raamt echter dat er jaarlijks nog tussen de 20.000 en 25.000 olifanten worden gedood ter wille van hun slagtanden. Er zijn nu nog 470.000 olifanten over op het Afrikaanse continent. (Belga/YD)

In de Chinese stad Guangdong hebben de autoriteiten meer dan 6 ton geconfisqueerd ivoor vermalen. Dat meldt het persagentschap Xinhua. Door de beelden uit te zenden op de staatsomroep laat het land zien dat het de illegale handel in ivoor niet meer duldt.Het in beslag genomen ruwe en bewerkte ivoor werd in twee machines tot poeder vermalen. De vernietiging gebeurde in het bijzijn van meerdere journalisten, diplomaten en milieugroeperingen. Volgens de autoriteiten ging het slechts om een fractie van alle onderschepte ivoor in het land.China sluit zich daarbij aan bij een hele reeks landen die soortgelijke maatregelen hebben genomen. In de Verenigde Staten werd in november 6 ton onderschept ivoor vernietigd. In juni vermaalden de Filippijnen als eerste Aziatische land 5 ton. En ook in het Afrikaanse land Gabon werd 5 ton ivoor verbrand in 2012.Volgens milieugroeperingen is China goed voor zo'n 70 procent van de mondiale vraag naar ivoor. In het land worden ivoren beeldjes beschouwd als een belangrijk statussymbool. De afgelopen jaren is de vraag ernaar ook sterk gestegen. De straatwaarde bedraagt er tot 1.500 euro per kilo.Sinds 1989 is alle internationale handel in ivoor verboden. Het Wereldnatuurfonds raamt echter dat er jaarlijks nog tussen de 20.000 en 25.000 olifanten worden gedood ter wille van hun slagtanden. Er zijn nu nog 470.000 olifanten over op het Afrikaanse continent. (Belga/YD)