Terwijl de kern van de menselijke persoonlijkheidsdimensies nog steeds niet volledig is ontrafeld, biedt een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Primatology een dieper inzicht in de persoonlijkheid van de nauwste verwant van de mens.

Onderzoekers ontwikkelden voor de studie een nieuwe persoonlijkheidsschaal op basis van 41 gedragsindicatoren, waaronder durf, jaloersheid, vriendelijkheid en zuinigheid. Aan de hand daarvan verzamelden ze gedurende twee jaar gegevens over het gedrag van 99 chimpansees tussen 8 en 48 jaar oud, waarvan de meeste in gevangenschap geboren en door hun moeder opgevoed.

De resultaten van het onderzoek vormen volgens de onderzoekers een sterke aanwijzing voor het bestaan van vijf universele persoonlijkheidskenmerken: reactiviteit, dominantie, openheid, extraversie en goedaardigheid - en een potentiële zesde factor (methodisch). De verschillen in persoonlijkheidsscores bleken bovendien samen te hangen met de geobserveerde gedragsverschillen tussen de dieren.

Gedrag voorspellen 'De persoonlijkheidsschaal kan gebruikt worden om gedragsvoorspellingen te doen, bijvoorbeeld over hoe dieren zich in diverse sociale omstandigheden zullen gedragen', zegt hoofdauteur Hani Freeman in een bericht op de website ScienceDaily.com. 'Daardoor zullen verzorgers op maat gemaakte zorg kunnen ontwikkelen op basis van de persoonlijkheid van elk dier, wat het dierenwelzijn ten goede komt.'

Het is niet de eerste studie die de persoonlijkheid van chimpansees tracht te ontrafelen. Eerder publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE een onderzoek waaruit bleek dat chimpansees, net als mensen, gevoelens van frustratie en spijt ervaren wanneer hun keuzes geen resultaat opleveren. Ook bleken chimpansees avontuurlijker en geduldiger te zijn dan bonobo's. (JDW)

Terwijl de kern van de menselijke persoonlijkheidsdimensies nog steeds niet volledig is ontrafeld, biedt een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Primatology een dieper inzicht in de persoonlijkheid van de nauwste verwant van de mens. Onderzoekers ontwikkelden voor de studie een nieuwe persoonlijkheidsschaal op basis van 41 gedragsindicatoren, waaronder durf, jaloersheid, vriendelijkheid en zuinigheid. Aan de hand daarvan verzamelden ze gedurende twee jaar gegevens over het gedrag van 99 chimpansees tussen 8 en 48 jaar oud, waarvan de meeste in gevangenschap geboren en door hun moeder opgevoed. De resultaten van het onderzoek vormen volgens de onderzoekers een sterke aanwijzing voor het bestaan van vijf universele persoonlijkheidskenmerken: reactiviteit, dominantie, openheid, extraversie en goedaardigheid - en een potentiële zesde factor (methodisch). De verschillen in persoonlijkheidsscores bleken bovendien samen te hangen met de geobserveerde gedragsverschillen tussen de dieren. Gedrag voorspellen 'De persoonlijkheidsschaal kan gebruikt worden om gedragsvoorspellingen te doen, bijvoorbeeld over hoe dieren zich in diverse sociale omstandigheden zullen gedragen', zegt hoofdauteur Hani Freeman in een bericht op de website ScienceDaily.com. 'Daardoor zullen verzorgers op maat gemaakte zorg kunnen ontwikkelen op basis van de persoonlijkheid van elk dier, wat het dierenwelzijn ten goede komt.' Het is niet de eerste studie die de persoonlijkheid van chimpansees tracht te ontrafelen. Eerder publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE een onderzoek waaruit bleek dat chimpansees, net als mensen, gevoelens van frustratie en spijt ervaren wanneer hun keuzes geen resultaat opleveren. Ook bleken chimpansees avontuurlijker en geduldiger te zijn dan bonobo's. (JDW)