De vissen hebben de bestraling opgelopen toen ze in Japan in de buurt van de kerncentrale zwommen vooraleer ze de oceaan overstaken in de richting van de Verenigde Staten. De tonijn zou geen bedreiging voor de volksgezondheid vormen en perfect veilig te eten zijn.

Volgens wetenschappers toont dit aan dat vissen vervuiling over grote afstanden in de oceaan met zich meebrengen. 'Wij leren hieruit dat heel verschillende ecosystemen met elkaar verbonden zijn, ook al liggen we zeer ver uit elkaar,' zei professor Nicolas Fisher, marinebioloog van de Stony Brook Universiteit in New York aan de BBC.

Fisher voerde maandenlang onderzoek op blauwvintonijnen die geboren zijn in de buurt van Fukushima en daarna migreerden naar wateren voor de Californische kust. De vissen vertoonden tien keer meer cesium radioactiviteit als soortgenoten die gemeten zijn voor de ramp in Fukushima plaatsvond.

Blauwvistonijn wordt onder meer verwerkt in sushi en is één van de meest gegeten vissen in de wereld. (EE)

De vissen hebben de bestraling opgelopen toen ze in Japan in de buurt van de kerncentrale zwommen vooraleer ze de oceaan overstaken in de richting van de Verenigde Staten. De tonijn zou geen bedreiging voor de volksgezondheid vormen en perfect veilig te eten zijn. Volgens wetenschappers toont dit aan dat vissen vervuiling over grote afstanden in de oceaan met zich meebrengen. 'Wij leren hieruit dat heel verschillende ecosystemen met elkaar verbonden zijn, ook al liggen we zeer ver uit elkaar,' zei professor Nicolas Fisher, marinebioloog van de Stony Brook Universiteit in New York aan de BBC. Fisher voerde maandenlang onderzoek op blauwvintonijnen die geboren zijn in de buurt van Fukushima en daarna migreerden naar wateren voor de Californische kust. De vissen vertoonden tien keer meer cesium radioactiviteit als soortgenoten die gemeten zijn voor de ramp in Fukushima plaatsvond. Blauwvistonijn wordt onder meer verwerkt in sushi en is één van de meest gegeten vissen in de wereld. (EE)