Volgens de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) gaat het om een jong dier dat er vrij mager uitziet.

Wat de bultrug er deed is niet duidelijk. Mogelijk was het op zoek naar voedsel, want er waren volgens Jan Haelters van de BMM, die het dier zeezoogdier zelf zag, ook een aantal grote scholen vissen in de buurt.

Zorgen

Het dier bevond zich op een elftal kilometer van de Oostendse kust. Door een gebrek aan wind, zal het naar alle waarschijnlijkheid niet aanspoelen, maar Haelters maakt zich toch zorgen. 'We hebben ook veel plastic gespot. Bovendien kan het nieuws veel plezierboten of speedboten aantrekken, terwijl de bultrug weinig drukte of lawaai kan verdragen', aldus Haelters.

Er werd ook een informatiebericht gestuurd naar alle schepen in de buurt om voorzichtig te zijn.

Uitzonderlijk

Het is redelijk uitzonderlijk dat een bultrug gespot wordt. Dat gebeurde eens in 2006 bij een stranding en in 2011. Tijdens het laatste decennium worden echter opvallend vaak bultruggen waargenomen in de zuidelijke Noordzee, wat kan wijzen op een gebrek aan voedsel in het noorden en/of een grotere populatie.

Bultruggen zijn enorme zeezoogdieren. Volwassen exemplaren kunnen 18 meter lang worden en halen een gewicht van maximaal 40 ton. Ze reizen per seizoen zo'n 16.000 kilometer en zijn gekend voor hun grote sprongen boven het wateroppervlak, aldus natuurbericht.be. (Belga/KVDA)

Volgens de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) gaat het om een jong dier dat er vrij mager uitziet. Wat de bultrug er deed is niet duidelijk. Mogelijk was het op zoek naar voedsel, want er waren volgens Jan Haelters van de BMM, die het dier zeezoogdier zelf zag, ook een aantal grote scholen vissen in de buurt. ZorgenHet dier bevond zich op een elftal kilometer van de Oostendse kust. Door een gebrek aan wind, zal het naar alle waarschijnlijkheid niet aanspoelen, maar Haelters maakt zich toch zorgen. 'We hebben ook veel plastic gespot. Bovendien kan het nieuws veel plezierboten of speedboten aantrekken, terwijl de bultrug weinig drukte of lawaai kan verdragen', aldus Haelters. Er werd ook een informatiebericht gestuurd naar alle schepen in de buurt om voorzichtig te zijn. UitzonderlijkHet is redelijk uitzonderlijk dat een bultrug gespot wordt. Dat gebeurde eens in 2006 bij een stranding en in 2011. Tijdens het laatste decennium worden echter opvallend vaak bultruggen waargenomen in de zuidelijke Noordzee, wat kan wijzen op een gebrek aan voedsel in het noorden en/of een grotere populatie. Bultruggen zijn enorme zeezoogdieren. Volwassen exemplaren kunnen 18 meter lang worden en halen een gewicht van maximaal 40 ton. Ze reizen per seizoen zo'n 16.000 kilometer en zijn gekend voor hun grote sprongen boven het wateroppervlak, aldus natuurbericht.be. (Belga/KVDA)