Brusselse kerstboom komt uit duurzaam bos

© Belga

De kerstboom op de Grote Markt van Brussel is dit jaar een gecertificeerde boom. Dat betekent dat de boom afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

Houthakkers kapten in het Hertogenwoud, een bos in de buurt van Eupen, een negentien meter hoge spar die binnenkort zijn plaats vindt op de Brusselse Grote Markt. De kerstboom draagt dit jaar het label van het Programma voor de Ondersteuning van Boscertificatieschema’s (PEFC). Dat keurmerk moet garanderen dat de boom afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

“Het is een win-winsituatie voor PEFC en voor de stad Brussel”, zegt Mieke Vercruijsse van PEFC. “Brussel kan zich profileren als een stad die inzet op duurzaam beleid, en wij kunnen op die manier meer mensen sensibiliseren”, zegt Vercruijsse. “We tonen dat de traditie behouden kan blijven, met respect voor de toekomst van onze planeet en wat we nalaten voor de volgende generaties”, zegt Philippe Close, Brussels Schepen voor Toerisme.

Greenpeace De milieuorganisatie Greenpeace heeft kritiek op PEFC. In haar rapport On The Ground 2011 dat op 16 oktober werd gepubliceerd, maakt Greenpeace melding van de oogst van door PEFC en dochterorganisatie SFI gelabeld hout in bossen waar de rechten van de inheemse bevolking niet gerespecteerd werden, waar de vernietiging van oerbossen als duurzaam bestempeld werd en waar tropisch regenwoud plaats moest maken voor plantages.

“Greenpeace is een van de initiatiefnemers van een ander label, de Forest Stewardship Council (FSC). Ze blijven kritiek leveren op het label dat ze niet hebben opgericht, PEFC. Het probleem is dat wat Greenpeace zegt, automatisch voor waar aangenomen wordt”, zegt Vercruijsse. “Boscertificering is nog heel jong. Geen van beide systemen is volledig sluitend. Maar als je geen boscertificering doet, sta je helemaal nergens. We vinden het jammer dat Greenpeace zulke rapporten de wereld instuurt. PEFC wil samenwerken met Greenpeace.”

Volgens Greenpeace is PEFC te laks. Ook worden criteria per land afzonderlijk bepaald door nationale instanties, wat een grote verscheidenheid aan criteria tot gevolg heeft. Vercruijsse stelt dat PEFC niet te streng is. “Het moet haalbaar zijn. We willen de gecertificeerde oppervlakte vergroten. We willen niet eender wat opleggen dat toch niet bereikt kan worden.” Volgens Vercruijsse is het vastleggen van verschillende criteria per land net een sterkte. “Een tropisch regenwoud beheren is niet hetzelfde als een bos hier beheren.”

Vlaanderen In België is bosbouw een regionale bevoegdheid. In Vlaanderen zijn er nog geen PEFC-gecertificeerde bossen. De werking van PEFC bepaalt dat de internationale criteria voor duurzaam bosbeheer aangepast moeten worden aan de lokale situatie. Daarvoor moet een lange procedure opgestart worden die ongeveer twee jaar in beslag neemt. Pas dan kan je bossen beginnen certificeren. In België is dat alleen nog maar in Wallonië gebeurd.

Er zijn wel veel PEFC-gecertificeerde bedrijven in Vlaanderen. Zestig procent van alle gecertificeerde bedrijven in België bevinden zich in Vlaanderen. PEFC controleert niet alleen de bossen, maar ook alle bedrijven in de productieketen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die deuren, ramen, parket, trappen, papier, schriften, mappen en dergelijke maken.

Boscertificering is een jonge discipline. Eind jaren tachtig besloten milieubewegingen het gebruik van hout te boycotten om ontbossing tegen te gaan. De boycot had een verkeerd effect. Mensen gebruikten meer en meer schadelijke alternatieven als PVC en aluminium. Daarom pasten de milieubewegingen hun boodschap aan. Het gebruik van hout werd aangemoedigd, het is immers een hernieuwbare grondstof. Het is wel belangrijk te weten waar het hout vandaan komt, en dat kan door middel van boscertificering. De grootste twee internationale systemen zijn PEFC en FSC.

PEFC certificeert wereldwijd meer dan 229 miljoen hectare bos en 7695 bedrijven, en is daarmee het grootste label voor duurzaam hout. In België is 286.475 hectare gecertificeerd door PEFC, dat is 41 procent van de totale bosoppervlakte. 285 bedrijven dragen het PEFC-label. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content