Als het CO2-niveau in de atmosfeer blijft stijgen, zouden er palmbomen kunnen groeien op Antarctica. Dat melden wetenschappers in een rapport in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Ze baseren zich op het feit dat er op Antarctica in het eoceentijdperk bomen groeiden die nauw verwant waren met palmbomen. Het eoceen omvat de periode tussen 55 en 48 miljoen jaar geleden.

20 graden op Antarctica

Tijdens het eoceen lag Antarctica in een warm klimaatgebied. Destijds werd het op Antarctica in de zomer meer dan 20 graden Celsius. De atmosfeer bevatte 1000 CO2-deeltjes per miljoen luchtdeeltjes. Ter vergelijking: in juni 2012 bevonden er zich volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration 396 CO2-deeltjes per miljoen luchtdeeltjes in de atmosfeer.

"Het eoceen krijgt tegenwoordig veel aandacht," schrijven de wetenschappers in Nature, "omdat het inzicht kan geven in het klimaat van de aarde en in de hoge concentraties CO2 die in de toekomst te verwachten zijn."

'Terug in de tijd'

"Ons rapport bevat een ontnuchterende boodschap", zegt professor James Bendle aan de Britse krant The Independent. "Het CO2-gehalte stijgt snel omdat de mens fossiele brandstoffen verbrandt en bossen kapt. Wat de toestand van de atmosfeer betreft, keren we terug in de tijd, recht naar het eoceen." (JC)

Als het CO2-niveau in de atmosfeer blijft stijgen, zouden er palmbomen kunnen groeien op Antarctica. Dat melden wetenschappers in een rapport in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze baseren zich op het feit dat er op Antarctica in het eoceentijdperk bomen groeiden die nauw verwant waren met palmbomen. Het eoceen omvat de periode tussen 55 en 48 miljoen jaar geleden. 20 graden op Antarctica Tijdens het eoceen lag Antarctica in een warm klimaatgebied. Destijds werd het op Antarctica in de zomer meer dan 20 graden Celsius. De atmosfeer bevatte 1000 CO2-deeltjes per miljoen luchtdeeltjes. Ter vergelijking: in juni 2012 bevonden er zich volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration 396 CO2-deeltjes per miljoen luchtdeeltjes in de atmosfeer. "Het eoceen krijgt tegenwoordig veel aandacht," schrijven de wetenschappers in Nature, "omdat het inzicht kan geven in het klimaat van de aarde en in de hoge concentraties CO2 die in de toekomst te verwachten zijn." 'Terug in de tijd' "Ons rapport bevat een ontnuchterende boodschap", zegt professor James Bendle aan de Britse krant The Independent. "Het CO2-gehalte stijgt snel omdat de mens fossiele brandstoffen verbrandt en bossen kapt. Wat de toestand van de atmosfeer betreft, keren we terug in de tijd, recht naar het eoceen." (JC)