In een openhartig interview voor de documentaire We Feed The World deed de voorzitter van de raad bestuur van Nestlé Peter Brabeck, de opmerkelijke uitspraak dat water geen mensenrecht is. 'Ik ben trouwens ook geen voorstander van organische landbouw, genetische modificatie is beter.'

Volgens de Oostenrijkse Peter Brabeck, zijn er twee manieren om met water om te gaan. "De eerste is de wijdverspreide mening van ngo's. Namelijk dat water een fundamenteel recht moet zijn voor iedereen. Dat is natuurlijk een erg extreem standpunt. Nestlé is ervan overtuigd dat men moet beseffen dat water een waarde heeft en om die waarde duidelijk te maken, plakken wij er een prijs op. Voor iedereen die geen toegang heeft tot schoon drinkwater zijn er tal van oplossingen", aldus Brabeck. Over concrete oplossingen sprak hij niet.

Winst maken

Deze spraakmakende video werd getoond op de eerste editie van het Nederlandse Food Film Festival in Amsterdam, maar de overkoepelende Europese organisatie Water is a Human Right pikte het filmpje opnieuw op. Water is a Human Right verzoekt de Europese Commissie om een wetsvoorstel in te dienen waarin het recht op water en sanitaire voorzieningen, zoals erkend door de Verenigde Naties, is opgenomen. Om dit proces te versnellen, organiseert zij in alle Europese landen een online petitie met als doel 2 miljoen handtekeningen te verzamelen.

Naast zijn uitlatingen over water en mensenrechten, deed Brabeck nog een aantal frappante uitspraken over de rol van Nestlé in de samenleving.

"De ultieme sociale verantwoordelijk van een bedrijfsleider is het maken van zoveel mogelijk winst. Zo kan de bevolking aan het werk blijven", zei Brabeck.

Over de negatieve gevolgen van privatisering van water sprak hij niet. Toch mag de vergaande impact voor lokale gemeenschappen in het Zuiden niet worden onderschat. In Durban bijvoorbeeld leidde de privatisering tot een grootschalige cholera-epidemie.

Borstvoeding

Nestlé is het grootste voedingsmiddelenconcern en de grootste bron- en mineraalwater producent ter wereld. Het bedrijf kwam in het verleden al in opspraak omdat het vrouwen aanspoorde te stoppen met het geven van borstvoeding. Nestlé ging zelfs lobbyen bij overheden met de boodschap dat vrouwen beter konden overschakelen op instant (Nestlé)voeding. (AVE)

In een openhartig interview voor de documentaire We Feed The World deed de voorzitter van de raad bestuur van Nestlé Peter Brabeck, de opmerkelijke uitspraak dat water geen mensenrecht is. 'Ik ben trouwens ook geen voorstander van organische landbouw, genetische modificatie is beter.'Volgens de Oostenrijkse Peter Brabeck, zijn er twee manieren om met water om te gaan. "De eerste is de wijdverspreide mening van ngo's. Namelijk dat water een fundamenteel recht moet zijn voor iedereen. Dat is natuurlijk een erg extreem standpunt. Nestlé is ervan overtuigd dat men moet beseffen dat water een waarde heeft en om die waarde duidelijk te maken, plakken wij er een prijs op. Voor iedereen die geen toegang heeft tot schoon drinkwater zijn er tal van oplossingen", aldus Brabeck. Over concrete oplossingen sprak hij niet. Winst maken Deze spraakmakende video werd getoond op de eerste editie van het Nederlandse Food Film Festival in Amsterdam, maar de overkoepelende Europese organisatie Water is a Human Right pikte het filmpje opnieuw op. Water is a Human Right verzoekt de Europese Commissie om een wetsvoorstel in te dienen waarin het recht op water en sanitaire voorzieningen, zoals erkend door de Verenigde Naties, is opgenomen. Om dit proces te versnellen, organiseert zij in alle Europese landen een online petitie met als doel 2 miljoen handtekeningen te verzamelen. Naast zijn uitlatingen over water en mensenrechten, deed Brabeck nog een aantal frappante uitspraken over de rol van Nestlé in de samenleving. "De ultieme sociale verantwoordelijk van een bedrijfsleider is het maken van zoveel mogelijk winst. Zo kan de bevolking aan het werk blijven", zei Brabeck. Over de negatieve gevolgen van privatisering van water sprak hij niet. Toch mag de vergaande impact voor lokale gemeenschappen in het Zuiden niet worden onderschat. In Durban bijvoorbeeld leidde de privatisering tot een grootschalige cholera-epidemie. Borstvoeding Nestlé is het grootste voedingsmiddelenconcern en de grootste bron- en mineraalwater producent ter wereld. Het bedrijf kwam in het verleden al in opspraak omdat het vrouwen aanspoorde te stoppen met het geven van borstvoeding. Nestlé ging zelfs lobbyen bij overheden met de boodschap dat vrouwen beter konden overschakelen op instant (Nestlé)voeding. (AVE)