Het gaat de laatste jaren weer wat beter met de biodiversiteit in Europa. Dat stelt een Brits rapport. Veel wilde diersoorten zijn de afgelopen vijftig jaar in aantal toegenomen.

Volgens een Brits rapport hebben verschillende Europese diersoorten de afgelopen vijftig jaar een opmerkelijke rentree gemaakt. Ecologen zeggen dat onder meer beren, gieren, lynxen en wolven weer vaker voorkomen in Europa. Als reden voor het herstel halen ze de invoer van jachtquota aan en de tendens van almaar meer Europeanen om in steden te gaan wonen.

Natuurbeheer

In de voorbije eeuwen had de Europese fauna het door bejaging en vervuiling vaak hard te verduren, maar volgens het rapport begint het tij te keren. De populaties wisenten, bevers, witkopeenden, brandganzen en kleine rietganzen zijn het meest in aantal toegenomen sinds de jaren zestig. Van alle onderzochte diersoorten is alleen de Iberische lynx erop achteruitgegaan.

De wetenschappers deden onderzoek naar achttien zoogdieren en negentien vogels in Europa. Het rapport werd uitgevoerd in opdracht van de organisatie Rewilding Europe. Volgens directeur Frans Schepers toont het rapport aan dat natuurbeheer zijn vruchten begint af te werpen. (YD)

Volgens een Brits rapport hebben verschillende Europese diersoorten de afgelopen vijftig jaar een opmerkelijke rentree gemaakt. Ecologen zeggen dat onder meer beren, gieren, lynxen en wolven weer vaker voorkomen in Europa. Als reden voor het herstel halen ze de invoer van jachtquota aan en de tendens van almaar meer Europeanen om in steden te gaan wonen.In de voorbije eeuwen had de Europese fauna het door bejaging en vervuiling vaak hard te verduren, maar volgens het rapport begint het tij te keren. De populaties wisenten, bevers, witkopeenden, brandganzen en kleine rietganzen zijn het meest in aantal toegenomen sinds de jaren zestig. Van alle onderzochte diersoorten is alleen de Iberische lynx erop achteruitgegaan.De wetenschappers deden onderzoek naar achttien zoogdieren en negentien vogels in Europa. Het rapport werd uitgevoerd in opdracht van de organisatie Rewilding Europe. Volgens directeur Frans Schepers toont het rapport aan dat natuurbeheer zijn vruchten begint af te werpen. (YD)