Chytride infecties, een dodelijke schimmelziekte die in Centraal-Amerika en Australië verschillende amfibieënsoorten volledig uitroeide, komt verspreid voor bij padden in heel Vlaanderen.

Toch heeft de ziekte nog geen invloed op de populaties. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit Gent. Voor het onderzoek haalde de UGent, samen met de amfibieën- en reptielenwerkgroep Hyla (Natuurpunt), dit voorjaar 1.740 in het verkeer gesneuvelde padden op.

De dodelijke schimmelziekte chytridiomycose werd vorig jaar in de Ardennen voor het eerst vastgesteld. Het ging daarbij ook om het eerste bevestigde geval in Noord-Europa.

11 besmette padden in 2011 aangetroffen

Op negen plaatsen, drie in Oost-Vlaanderen (Ninove, Munte en Beveren), drie in Vlaams-Brabant (Dworp, Herne en Bever) en drie in Limburg (Hasselt, Dilsen Stokkem en Diepenbeek), werden dit jaar bij in totaal elf padden de infectie met de chytride schimmel vastgesteld.

"Van zeven van deze besmette populaties zijn gegevens beschikbaar over de populatietendenzen, maar die lijken niet achteruit te gaan", aldus professoren An Martel en Frank Pasmans van de Faculteit Diergeneeskunde aan de UGent.

"Wat de toekomst brengt, is zeer onduidelijk. De klimaatsverandering bijvoorbeeld kan de afloop van de infectie negatief beïnvloeden." Dodelijke ranavirus infecties, die sinds vorig jaar in Nederland voor massale paddensterfte zorgden, blijken bij ons in de natuur nog niet voor te komen. "Dat is een goede zaak, maar het wijst ook op de noodzaak dat de introductie van ranavirussen vanuit de dierenhandel of uit de omringende landen ten allen tijde vermeden moet worden." (Belga/INM)

Chytride infecties, een dodelijke schimmelziekte die in Centraal-Amerika en Australië verschillende amfibieënsoorten volledig uitroeide, komt verspreid voor bij padden in heel Vlaanderen. Toch heeft de ziekte nog geen invloed op de populaties. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit Gent. Voor het onderzoek haalde de UGent, samen met de amfibieën- en reptielenwerkgroep Hyla (Natuurpunt), dit voorjaar 1.740 in het verkeer gesneuvelde padden op. De dodelijke schimmelziekte chytridiomycose werd vorig jaar in de Ardennen voor het eerst vastgesteld. Het ging daarbij ook om het eerste bevestigde geval in Noord-Europa. 11 besmette padden in 2011 aangetroffen Op negen plaatsen, drie in Oost-Vlaanderen (Ninove, Munte en Beveren), drie in Vlaams-Brabant (Dworp, Herne en Bever) en drie in Limburg (Hasselt, Dilsen Stokkem en Diepenbeek), werden dit jaar bij in totaal elf padden de infectie met de chytride schimmel vastgesteld. "Van zeven van deze besmette populaties zijn gegevens beschikbaar over de populatietendenzen, maar die lijken niet achteruit te gaan", aldus professoren An Martel en Frank Pasmans van de Faculteit Diergeneeskunde aan de UGent. "Wat de toekomst brengt, is zeer onduidelijk. De klimaatsverandering bijvoorbeeld kan de afloop van de infectie negatief beïnvloeden." Dodelijke ranavirus infecties, die sinds vorig jaar in Nederland voor massale paddensterfte zorgden, blijken bij ons in de natuur nog niet voor te komen. "Dat is een goede zaak, maar het wijst ook op de noodzaak dat de introductie van ranavirussen vanuit de dierenhandel of uit de omringende landen ten allen tijde vermeden moet worden." (Belga/INM)