België nu al slachtoffer van opwarming aarde

© thinkstock

België ondervindt al duidelijk de gevolgen van de klimaatverandering. De gemiddelde temperatuur in ons land ligt al 2,3 graden hoger dan voor de industriële revolutie.

België kent een zeer duidelijke stijging van de temperatuur. Dat blijkt uit het Milieurapport Vlaanderen van de Vlaamse MilieuMaatschappij (VMM).

Die stijging werd al aan het eind van de negentiende eeuw ingezet, maar versnelde halverwege de twintigste eeuw. Ondertussen is het in België gemiddeld 2,3 graden warmer dan tweehonderd jaar geleden. De temperatuurstijging is het grootst in de zomer en de lente.

Zomerse dagen

De klimaatverandering blijkt ook uit het feit dat de zestien warmste jaren sinds 1833 zich allemaal in de periode tussen 1989 en 2010 bevinden. Voorts zit ook het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur van meer dan 25 graden) in de lift.

Warmer en natterNaast warmer, wordt het in ons land ook natter. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag kent een langzame maar aanhoudende stijging (gemiddeld 5 mm per decennium). Die toename tekent zich enkel tijdens de winter af.

Extreem weer

De Vlaamse MilieuMaatschappij (VMM) vreest dat ons land steeds vaker te maken krijgt met extreme weersomstandigheden.

Stijging van het zeeniveau

Tot slot wordt de kust geconfronteerd met een duidelijke stijging van het zeeniveau. Vergeleken met 1970, lag het jaargemiddelde van het zeeniveau in 2010 al 103 mm hoger in Oostende, 115 mm hoger in Nieuwpoort en 133 mm hoger in Zeebrugge.

De stijging van het zeeniveau wordt door internationale organisaties vaak gezien als één van de belangrijkste en zeker één van de gevaarlijkste gevolgen van de mondiale klimaatverandering. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content