Beijing vernietigt barbecues om luchtvervuiling te bestrijden

Een vrouw draagt een gezichtsmasker tegen de smog in Beijing. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Beijing heeft de politie meer dan 500 barbecuestellen in beslag genomen en vernietigd. Dat moet de uit de klauwen lopen de luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad tegengaan.

“Meer dan 500 illegale barbecuestellen zijn vernietigd in het kader van het aan de gang zijnde initiatief van de stad om luchtvervuiling en smog te bestrijden”, meldde het officiële Chinese persbureau Xinhua.

De meest van de barbecues behoren toe aan Oeigoeren, moslims uit de onrustige provincie Xinjiang, meldt de Amerikaanse tv-zender NBC. Zij verdienen er een cent mee bij in de twintig miljoen inwoners grote Chinese hoofdstad.

Smog is een groot probleem in Beijing. Longkanker en aandoeningen aan de luchtwegen grijpen er om zich heen. De situatie is zo erg dat auto’s met even en oneven nummerplaten bijwijlen om de beurt de weg op moeten en scholen gesloten moeten weorden op dagen dat er veel smog is.

Hoeveel zoden de inbeslagname van de barbecuestellen aan de dijk zal zetten, is maar de vraag. Beijing wordt omringd door fabrieken en steenkoolcentrales. Er rijden ook miljoenen auto’s in de stad en dat aantal blijft groeien.

Het probleem bestaat niet alleen in Beijing. In oktober was de vervuiling zo erg dat het leven in en aantal ander Chinese steden zowat tot stilstand kwam. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content