Australië gaat tienduizend wilde paarden afschieten. Ook kamelen en ezels moeten er aan geloven. Volgens de overheid bedreigen de dieren het leefmilieu.

Het overheidsagentschap Central Land Council benadrukt dat Australië te kampen heeft met een milieu-tragedie. De paarden leven in de door droogte getroffen binnenlanden en hebben daardoor een gebrek aan eten en drinken. Door ze nu dood te maken, zou hun lijden worden verkort. Ook zou dat beter zijn voor de inheemse diersoorten, klinkt het.

Het afslachten gebeurt per helikopter in een streek zo'n 300 kilometer ten zuidwesten van Alice Springs een stad in het centrum van Australië. Bewoners is gevraagd de streek te mijden tot midden juni, meldt de openbare zender ABC.

Historische waarde

Omdat het onmogelijk is de dieren samen te brengen en naar het slachthuis te voeren, worden de paarden vanuit een helikopter neergeschoten. De karkassen blijven liggen om te rotten, want het gebied is te ruig om de dieren op te halen of te begraven. In de outback is het niet ongebruikelijk om dieren vanuit helikopters te bejagen.

De paarden in kwestie stammen af van de Waler-paarden. Die werden in Australië gekweekt toen het land nog een Britse kolonie was. Ze moesten dienst doen in het Britse leger in India. De Waler, een kruising van verschillende paardenrassen, is een prima rijpaard met een groot uithoudingsvermogen en geschikt voor extreme klimatologische omstandigheden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte het Australische leger de viervoeters. De vraag naar Walers nam sterk af in de jaren 40 van de vorige eeuw. Vrijgelaten of ontsnapte dieren vormden kuddes in het Australische binnenland.

Vanwege de historische waarde van de paarden, die meekwamen met de allereerste vloot in 1788, willen dierenorganisaties dat de jacht op de Walers wordt verboden. (AVE)

Australië gaat tienduizend wilde paarden afschieten. Ook kamelen en ezels moeten er aan geloven. Volgens de overheid bedreigen de dieren het leefmilieu. Het overheidsagentschap Central Land Council benadrukt dat Australië te kampen heeft met een milieu-tragedie. De paarden leven in de door droogte getroffen binnenlanden en hebben daardoor een gebrek aan eten en drinken. Door ze nu dood te maken, zou hun lijden worden verkort. Ook zou dat beter zijn voor de inheemse diersoorten, klinkt het. Het afslachten gebeurt per helikopter in een streek zo'n 300 kilometer ten zuidwesten van Alice Springs een stad in het centrum van Australië. Bewoners is gevraagd de streek te mijden tot midden juni, meldt de openbare zender ABC. Historische waarde Omdat het onmogelijk is de dieren samen te brengen en naar het slachthuis te voeren, worden de paarden vanuit een helikopter neergeschoten. De karkassen blijven liggen om te rotten, want het gebied is te ruig om de dieren op te halen of te begraven. In de outback is het niet ongebruikelijk om dieren vanuit helikopters te bejagen. De paarden in kwestie stammen af van de Waler-paarden. Die werden in Australië gekweekt toen het land nog een Britse kolonie was. Ze moesten dienst doen in het Britse leger in India. De Waler, een kruising van verschillende paardenrassen, is een prima rijpaard met een groot uithoudingsvermogen en geschikt voor extreme klimatologische omstandigheden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte het Australische leger de viervoeters. De vraag naar Walers nam sterk af in de jaren 40 van de vorige eeuw. Vrijgelaten of ontsnapte dieren vormden kuddes in het Australische binnenland. Vanwege de historische waarde van de paarden, die meekwamen met de allereerste vloot in 1788, willen dierenorganisaties dat de jacht op de Walers wordt verboden. (AVE)