Koala's komen in Australië in bepaalde regio's op de lijst van bedreigde diersoorten, aldus minister van Milieu Tony Burke. Daardoor worden de dieren beter beschermd en moeten aannemers bijvoorbeeld rekening houden met de koala's in de buurt.

"Koala's zijn sterk bedreigd, zowel door het verdwijnen van hun leefomgeving en de uitbreiding van de steden, als door botsingen met auto's, aanvallen van honden, en ziekten", legde Burke uit. Dat is vooral het geval in Queensland, New South Wales en het gebied rond de hoofdstad Canberra. Daar gelden nu nieuwe regels.

Het aantal koala's is, volgens Burke, in enkele gebieden langs de dichtbevolkte oostkust in twee jaar tijd met 40 procent gedaald. In andere regio's zijn er wel nog veel koala's. "In de regio van Victoria en in het zuiden van het land vreten de koala's heel hun omgeving kaal, daar moet het aantal dieren juist beperkt worden", aldus Burke.

Eucalyptusbladen

De Koala-Stichting is blij met de nieuwe maatregelen. "We hebben er zestien jaar op moeten wachten", zegt woordvoerder Deborah Tabart aan het Australische persagentschap AAP. Ze vindt het wel jammer dat de koala's in Victoria niet beschermd worden.

De regering schatte dat er in 2006 zo'n 400.000 koala's leefden. Volgens de Koala-Stichting waren dit er echter maar hoogstens 100.000. De buideldieren komen enkel voor in Australië en voeden zich voornamelijk met eucalyptusbladen. (Belga/INM)

Koala's komen in Australië in bepaalde regio's op de lijst van bedreigde diersoorten, aldus minister van Milieu Tony Burke. Daardoor worden de dieren beter beschermd en moeten aannemers bijvoorbeeld rekening houden met de koala's in de buurt. "Koala's zijn sterk bedreigd, zowel door het verdwijnen van hun leefomgeving en de uitbreiding van de steden, als door botsingen met auto's, aanvallen van honden, en ziekten", legde Burke uit. Dat is vooral het geval in Queensland, New South Wales en het gebied rond de hoofdstad Canberra. Daar gelden nu nieuwe regels. Het aantal koala's is, volgens Burke, in enkele gebieden langs de dichtbevolkte oostkust in twee jaar tijd met 40 procent gedaald. In andere regio's zijn er wel nog veel koala's. "In de regio van Victoria en in het zuiden van het land vreten de koala's heel hun omgeving kaal, daar moet het aantal dieren juist beperkt worden", aldus Burke. Eucalyptusbladen De Koala-Stichting is blij met de nieuwe maatregelen. "We hebben er zestien jaar op moeten wachten", zegt woordvoerder Deborah Tabart aan het Australische persagentschap AAP. Ze vindt het wel jammer dat de koala's in Victoria niet beschermd worden. De regering schatte dat er in 2006 zo'n 400.000 koala's leefden. Volgens de Koala-Stichting waren dit er echter maar hoogstens 100.000. De buideldieren komen enkel voor in Australië en voeden zich voornamelijk met eucalyptusbladen. (Belga/INM)