Arme landen krijgen extra geld om bedreigde dier- en plantensoorten te redden

© Reuters

De investeringen in biodiversiteit vanuit ontwikkelde landen in ontwikkelingslanden wordt verdubbeld van 5 naar 10 miljard per jaar.

Meer dan 180 landen hebben een internationaal akkoord afgesloten dat de financiële hulp voor het behoud van de biologische diversiteit voor de ontwikkelingslanden tegen 2015 moet verdubbelen.
Het akkoord kwam er na twee weken van onderhandelingen op de 11e Conferentie van de Partijen bij het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (CBD) in het Indiase Hyderabad.

Lasse Gustavsson, directeur conservatie van WWF International, spreekt van “enige vooruitgang, maar er is nog veel werk”. Zo is het WWF zeer te spreken over het initiatief van gastland India. “De Indiase eerste minister Manmohan Singh zal 50 miljoen dollar investeren in biodiversiteit in India en andere ontwikkelingslanden. Het land is daarmee een voorbeeld voor andere opkomende economieën”, zegt het WWF.

De organisatie is ook te spreken over de vooruitgang in de bescherming van de oceanen, of bijna 40 procent van de aardoppervlakte. “Er is afgesproken dat landen rapporten zullen opstellen over hun activiteiten in belangrijke ecologische gebieden op zee, en die aan de Verenigde Naties bezorgen.”

“De beslissing om de investeringen in biodiversiteit vanuit ontwikkelde landen in ontwikkelingslanden te verdubbelen van 5 naar 10 miljard per jaar is dan weer onvoldoende om de ambitieuze Aichidoelstellingen te halen die twee jaar geleden werden afgesproken”, meent Gwendoline Viatour van WWF, die deel uitmaakte van de Belgische delegatie.

Steeds meer dieren en planten worden bedreigd met uitsterven. De hulp moet toelaten dat tegen 2020 een reeks internationale doelstellingen gehaald wordt, zoals inzake de ontwikkeling van beschermde zones op land en op zee, de strijd tegen de overbevissing en het herstel van minstens 15 procent van de vernielde ecosystemen.

Tijdens de twaalf dagen durende conferentie onder leiding van de Verenigde Naties wilden de verdragsstaten de hoogstaande doelen aangaan, die ze twee jaar geleden in het Japanse Nagoya hadden vastgelegd. Toen waren ze overeengekomen tegen 2020 het voortschrijdende verlies van de dieren- en plantensoorten te stoppen, maar de financiering was daarvoor tot op vandaag nog niet rond. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content