Arctisch ijs smelt tot een laagterecord

© Reuters

Het ijs van de Noordpool zal volgens een prognose van de Hamburgse universiteit volgende maand naar een minimum afsmelten.

Jaarlijks bereikt de arctische ijsvlakte in september na de zomer haar kleinste uitzetting. Maar dat verlies aan ijs is veel groter dan gedacht. Met 4,1 miljoen vierkante kilometer zal de ijsvlakte op de Noordpool onder het huidige laagterecord van 4,3 miljoen vierkante kilometer uit 2007 blijven. Dat deelden wetenschappers van de KlimaCampus aan de universiteit mee.

Vorig jaar was de ijsvlakte volgens gegevens naar 4,6 miljoen vierkante kilometer gesmolten. “Een voorspeld negatief record in 2011 is, als de gemiddelde maandwaarden in rekening worden gebracht, uiteindelijk toch niet kunnen bevestigd worden”, zei meteoroloog Alexander Beitsch van de KlimaCampus.

Wetenschappers van over de hele wereld nemen deel aan de zogenaamde Sea Ice Outlook, waarin ze met uiteenlopende methodes een schatting maken van het overblijvende ijs. Het KlimaCampus-team brengt zijn prognose op basis van actuele satellietgegevens tot stand.

Klimaatverandering
De experten wijten het grote afsmelten aan de klimaatverandering, veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. Volgens de wetenschappers zou de Noordpool over enkele jaren wel eens ijsvrij kunnen zijn in de zomer met een exploitatie van de visbestanden, olie, mineralen en zeeroutes als gevolg.

Maar een zomer zonder ijs in de Noordpool zou nog veel grotere gevolgen kunnen hebben voor onze Aarde. Als er geen ijs meer is om het zonlicht terug te kaatsen, zal de temperatuur van de oceaan nog meer stijgen en de methaanafzetting op de bodem van de oceaan smelten, verdampen en in de atmosfeer terecht komen. Methaan is een gevaarlijk broeikasgas.

Daarnaast zou de straatstroom in de hogere atmosfeer onstabieler kunnen worden, wat dan weer invloed heeft op de weersystemen op onze planeet, zoals we dit jaar al hebben kunnen merken. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content