Onderzoekers hebben voor het eerst op video kunnen vastleggen dat apen kunnen leren zwemmen, meldt de Huffington Post.

In dierentuinen is het enige wat chimpansees ervan weerhoudt te ontsnappen een voldoende brede gracht. En het werkt. Nog nooit is een aap uit zijn verblijf ontsnapt door de gracht over te zwemmen en ook in het wild heeft men nog nooit een aap een paar rondjes zien trekken.

De chimpansee Cooper en de orang-oetang Suriya bewijzen op een video echter dat zwemmen voor apen vooral een mentaliteitskwestie is. Beide zijn in gevangenschap opgegroeid en regelmatig blootgesteld aan badkuipen en zwembaden. Gerustgesteld door de nabijheid van een veiligheidstouw durfden de apen steeds meer.

In de bomen

Bovendien lijken in tegenstelling tot andere zoogdieren, die vaak "op zijn hondjes" peddelen, de apen een soort schoolslag uit te voeren. Cooper ging niet alleen in het water, maar dook ook kopje onder met zijn ogen dicht. Boven water stuwde hij zichzelf voort met een op schoolslag lijkend geschop. Suriya durfde nog iets meer. Ook hij maakte gebruik van een soort schoolslag, maar zwom onderwater vijftien seconden lang tot vier meter ver met zijn ogen open.

De American Journal of Physical Anthropology heeft in een verslag een evolutionaire verklaring voor het (gebrek aan) zwemgedrag bij apen gegeven. Toen de voorouders van de moderne apen in de bomen gingen leven, verloor het bij andere zoogdieren aangeboren vermogen om te zwemmen zijn nut, en verdween het.

Voor de neiging van zowel apen als mensen om te zwemmen met verticale uithaal- en trekbewegingen, is ook een reden. Dat zou komen omdat we om ons voort te stuwen in water automatisch teruggrijpen naar onze meest natuurlijke manier van voortbewegen. Bij apen is dat van tak naar tak slingeren, en bij mensen rechtop lopen op de grond. (KJ)


Onderzoekers hebben voor het eerst op video kunnen vastleggen dat apen kunnen leren zwemmen, meldt de Huffington Post.In dierentuinen is het enige wat chimpansees ervan weerhoudt te ontsnappen een voldoende brede gracht. En het werkt. Nog nooit is een aap uit zijn verblijf ontsnapt door de gracht over te zwemmen en ook in het wild heeft men nog nooit een aap een paar rondjes zien trekken. De chimpansee Cooper en de orang-oetang Suriya bewijzen op een video echter dat zwemmen voor apen vooral een mentaliteitskwestie is. Beide zijn in gevangenschap opgegroeid en regelmatig blootgesteld aan badkuipen en zwembaden. Gerustgesteld door de nabijheid van een veiligheidstouw durfden de apen steeds meer. In de bomenBovendien lijken in tegenstelling tot andere zoogdieren, die vaak "op zijn hondjes" peddelen, de apen een soort schoolslag uit te voeren. Cooper ging niet alleen in het water, maar dook ook kopje onder met zijn ogen dicht. Boven water stuwde hij zichzelf voort met een op schoolslag lijkend geschop. Suriya durfde nog iets meer. Ook hij maakte gebruik van een soort schoolslag, maar zwom onderwater vijftien seconden lang tot vier meter ver met zijn ogen open. De American Journal of Physical Anthropology heeft in een verslag een evolutionaire verklaring voor het (gebrek aan) zwemgedrag bij apen gegeven. Toen de voorouders van de moderne apen in de bomen gingen leven, verloor het bij andere zoogdieren aangeboren vermogen om te zwemmen zijn nut, en verdween het. Voor de neiging van zowel apen als mensen om te zwemmen met verticale uithaal- en trekbewegingen, is ook een reden. Dat zou komen omdat we om ons voort te stuwen in water automatisch teruggrijpen naar onze meest natuurlijke manier van voortbewegen. Bij apen is dat van tak naar tak slingeren, en bij mensen rechtop lopen op de grond. (KJ)