In de Europese dierentuinen leven slechts een zestigtal komodovaren. Vorig jaar werd een vrouwtjesexemplaar, Keli, overgebracht van de Britse Colchester Zoo naar Antwerpen. Daar werd ze geïntroduceerd aan het mannetje Jaka. Met succes, blijkt nu.

Broedmachines
Afhankelijk van hun grootte kunnen de dieren na een geslaagde paring tot dertig eieren leggen. Bij Keli, met haar 2,20 meter nog in volle groei, waren dat er veertien. Het is nog niet duidelijk of de eieren bevrucht zijn. Ze liggen nu in speciale broeimachines. Als de eieren bevrucht zijn, worden over 170 tot 220 dagen de eerste komodovaren in België geboren.

Uniek
In dierentuinen worden sowieso weinig komodovaren geboren. De Antwerpse Zoo spreekt dan ook van een "unieke" gebeurtenis. Komodovaranen zijn de grootste hagedissen ter wereld: ze kunnen tot drie meter lang worden. In 1910 werden ze ontdekt op de Indonesische eilanden Komodo, Flores, Rinca en enkele kleinere eilanden in de buurt. Er leven naar schatting 3.000 tot 5.000 exemplaren in de natuur. (Belga)

In de Europese dierentuinen leven slechts een zestigtal komodovaren. Vorig jaar werd een vrouwtjesexemplaar, Keli, overgebracht van de Britse Colchester Zoo naar Antwerpen. Daar werd ze geïntroduceerd aan het mannetje Jaka. Met succes, blijkt nu. Broedmachines Afhankelijk van hun grootte kunnen de dieren na een geslaagde paring tot dertig eieren leggen. Bij Keli, met haar 2,20 meter nog in volle groei, waren dat er veertien. Het is nog niet duidelijk of de eieren bevrucht zijn. Ze liggen nu in speciale broeimachines. Als de eieren bevrucht zijn, worden over 170 tot 220 dagen de eerste komodovaren in België geboren. Uniek In dierentuinen worden sowieso weinig komodovaren geboren. De Antwerpse Zoo spreekt dan ook van een "unieke" gebeurtenis. Komodovaranen zijn de grootste hagedissen ter wereld: ze kunnen tot drie meter lang worden. In 1910 werden ze ontdekt op de Indonesische eilanden Komodo, Flores, Rinca en enkele kleinere eilanden in de buurt. Er leven naar schatting 3.000 tot 5.000 exemplaren in de natuur. (Belga)