Antibiotica voor dieren treft ook mensen

© Belga Image
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De strijd tegen overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt moet worden opgevoerd.

Wereldwijd worden er drie keer meer antibiotica gebruikt om vee beter te laten renderen dan om mensen te genezen. De stijgende vraag naar vlees maakt het probleem nog erger, omdat antibiotica nuttig zijn in het opdrijven van het rendement van de vleesindustrie. Tegen 2030 zou het antibioticagebruik in de veeteelt met 52 procent kunnen stijgen.

De praktijk heeft gevolgen voor de volksgezondheid, want de weerstand die bacteriën tegen antibiotica verwerven, kent geen grenzen tussen mens en vee. Weerstand verworven in de veeteelt vertaalt zich in weerstand in de medische sfeer: steeds meer bacteriële infecties bij de mens worden onbehandelbaar.

Er moet een globale maximale limiet voor antibiotica per kilogram vlees komen.

Er moet dus opgetreden worden tegen overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt, maar het is moeilijk om routinegedrag te doorbreken. Epidemioloog Marius Gilbert (ULB) en zijn collega’s evalueren in Science mogelijkheden om de impasse te doorbreken. Opties zijn het instellen van een globale maximale limiet voor antibiotica per kilogram vlees, of een verhoging van de prijs van antibiotica met een belasting waarvan de opbrengst gebruikt kan worden om efficiëntere bestrijdingsschema’s te ontwikkelen. Om daar een succes van te maken, is er uiteraard een grondige controle op de aanpak nodig.

Scheikundige Karolien De Wael (UAntwerpen) presenteert met haar collega’s in Nature Communications een nieuwe sensor op basis van laserlicht, waarmee zelfs de kleinste antibioticadeeltjes in bijvoorbeeld afvalwater van een boerderij ter plekke opgespoord kunnen worden. De methode moet de strijd tegen overmatig gebruik van antibiotica efficiënter maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content