De eerste negen maanden van het jaar waren even warm als dezelfde periode in 2003, dat het zevende warmste jaar was. De globale temperaturen tussen januari en september lagen 0,48 graden boven het langetermijngemiddelde van de jaren 1960 tot 1990. In Australië, Japan, China en Zuid-Korea waren er recordzomers.

'Met 2013 zet de onderliggende langetermijntrend van hogere temperaturen door klimaatopwarming zich nog maar eens verder', zegt secretaris-generaal van de WMO, Michel Jarraud. Volgens de WMO zal het jaar 2013 hoogstwaarschijnlijk eindigen in de top 10 van warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1850. Het warmste jaar ooit geregistreerd was 2010, gevolgd door 2005 en 1998.

Droogtes en overstromingen

Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op temperaturen, maar veroorzaakt ook droogtes, overstromingen en extreme regenval. Recordregens- en overstromingen waren tot nu al te zien in de Amerikaanse staat Colorado, in Centraal-Europa, bij de Indiaas-Nepalese grens, en langs de Amoer rivier die China en Rusland van elkaar scheidt. Tegelijkertijd kampten Brazilië, Angola, Namibië en Nieuw-Zeeland met de ergste droogtes in decennia, aldus de WMO.

Andere weerextremen in 2013 waren onder meer de supertyfoon Haiyan, een van de zwaarste stormen in de geschiedenis, die recent de Filipijnen trof en waarbij zo'n 2.000 tot 2.500 doden vielen. De WMO zegt dat individuele tropische cyclonen, zoals Haiyan, niet rechtstreeks kunnen worden toegeschreven aan de effecten van klimaatverandering, maar dat tyfoons wel gevaarlijker zijn geworden voor kustbevolkingen, omdat de zeespiegel samen met de temperatuur is gestegen. De voorbije eeuw zijn de zeeën zo'n 20 cm gestegen.

Zee-ijs in Antarctica op recordniveau

Opvallend is dan weer dat het zee-ijs rond Antarctica een recordniveau bereikte. Maar dat betekent nog niet dat de klimaatopwarming een fabel is. Volgens de WMO schermen windpatronen en oceaanstromen Antarctica doorgaans af van de wereldwijde weerpatronen, waardoor het er koud blijft.

Het voorlopige klimaatverslag van de WMO voor 2013 werd voorgesteld in Genève en in Warschau, waar vertegenwoordigers van 194 landen verzameld zijn om een nieuw klimaatakkoord uit te werken voor 2020.

De eerste negen maanden van het jaar waren even warm als dezelfde periode in 2003, dat het zevende warmste jaar was. De globale temperaturen tussen januari en september lagen 0,48 graden boven het langetermijngemiddelde van de jaren 1960 tot 1990. In Australië, Japan, China en Zuid-Korea waren er recordzomers. 'Met 2013 zet de onderliggende langetermijntrend van hogere temperaturen door klimaatopwarming zich nog maar eens verder', zegt secretaris-generaal van de WMO, Michel Jarraud. Volgens de WMO zal het jaar 2013 hoogstwaarschijnlijk eindigen in de top 10 van warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1850. Het warmste jaar ooit geregistreerd was 2010, gevolgd door 2005 en 1998.Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op temperaturen, maar veroorzaakt ook droogtes, overstromingen en extreme regenval. Recordregens- en overstromingen waren tot nu al te zien in de Amerikaanse staat Colorado, in Centraal-Europa, bij de Indiaas-Nepalese grens, en langs de Amoer rivier die China en Rusland van elkaar scheidt. Tegelijkertijd kampten Brazilië, Angola, Namibië en Nieuw-Zeeland met de ergste droogtes in decennia, aldus de WMO.Andere weerextremen in 2013 waren onder meer de supertyfoon Haiyan, een van de zwaarste stormen in de geschiedenis, die recent de Filipijnen trof en waarbij zo'n 2.000 tot 2.500 doden vielen. De WMO zegt dat individuele tropische cyclonen, zoals Haiyan, niet rechtstreeks kunnen worden toegeschreven aan de effecten van klimaatverandering, maar dat tyfoons wel gevaarlijker zijn geworden voor kustbevolkingen, omdat de zeespiegel samen met de temperatuur is gestegen. De voorbije eeuw zijn de zeeën zo'n 20 cm gestegen.Opvallend is dan weer dat het zee-ijs rond Antarctica een recordniveau bereikte. Maar dat betekent nog niet dat de klimaatopwarming een fabel is. Volgens de WMO schermen windpatronen en oceaanstromen Antarctica doorgaans af van de wereldwijde weerpatronen, waardoor het er koud blijft. Het voorlopige klimaatverslag van de WMO voor 2013 werd voorgesteld in Genève en in Warschau, waar vertegenwoordigers van 194 landen verzameld zijn om een nieuw klimaatakkoord uit te werken voor 2020.