2012 wellicht een van 10 warmste jaren ooit

© Reuters

Het jaar 2012 is op weg om het negende warmste jaar ooit te worden, zo waarschuwt het Weeragentschap van de VN.

Volgens het Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zijn de temperaturen, ondanks een aanvankelijke afkoeling door La Niña, wereldwijd gestegen met als gevolg grote hittegolven in de VS en Europa. De gemiddelde temperaturen in januari-oktober waren de hoogste ooit in de VS en de negende hoogste wereldwijd. Daarvoor was het Eurazische continent van eind januari tot midden februari in de ban van een koudegolf waarbij de temperaturen in het oosten van Rusland naar -50 graden Celsius doken.

Stormen

De cycloonactiviteit was volgens de WMO dan weer normaal, behalve boven de Atlantische oceaan waar 10 stormen zich ontwikkelden tot orkanen, waaronder de orkaan Sandy. De allerzwaarste cycloon was echter tyfoon Sanba die de Filipijnen, Japan en het Koreaanse schiereiland trof. ‘De overstromingen en landverschuivingen die daarop volgden, troffen duizenden mensen en veroorzaakten miljoenen dollars schade’, aldus de WMO.

De VS, Rusland, delen van China en het noorden van Brazilië hadden dan weer te maken met extreme droogte.

Arctische oceaan

Maar van alle weerfenomenen in 2012 is het verlies van de ijskappen op de noordpool het meest bedreigende. Volgens wetenschappers van de National Snow and Ice Data Center in Colorado is het Arctisch zeeijs 18 procent kleiner dan het vorige laagterecord in 2007. De wetenschappers voorspellen dat de Arctische zee tegen 2050 ijsvrij zou kunnen zijn.

Op de internationale klimaattop van Doha waarschuwde de WMO voor de alarmerende snelheid waarmee het Arctische ijs smelt, een gevolg van de wereldwijde klimaatopwarming. ‘De klimaatverandering vindt voor onze ogen plaats en zal blijven doorgaan door de hoge concentraties aan broeikasgassen die voortdurend blijven stijgen en alweer een nieuw record hebben bereikt”, zei de secretaris-generaal van de WMO, Michel Jarraud.

Rijke en arme landen kibbelen

In de Qatarese hoofdstad zijn afgevaardigden van bijna 200 landen bijeen om manieren te bespreken om de klimaatverandering tegen te gaan, zoals het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen die volgens wetenschappers verantwoordelijk zijn voor het opwarmen van de planeet, het smelten van de ijskappen, het stijgen van het zeeniveau en de wijzigende neerslagpatronen met overstromingen en droogte tot gevolg. Al 20 jaar kibbelen rijke en arme landen over wie wat moet doen. Ondertussen blijft de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen stijgen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content