2011 is goed jaar voor de zeldzame velduil

Tijdens de najaarstrek werden er zestig velduilen gezien boven de Belgische telposten. In 2010 waren dat er slechts 22.

De velduil, een zeldzame uilensoort in België, is sinds half november op meer dan dertig plaatsen gezien. Volgens natuurbericht.be komt dat door het goede muizenjaar in de noordelijkere Europese broedgebieden.

De velduil is sterk verwant aan de ransuil, maar een stuk zeldzamer. “Gemiddeld worden broedgevallen in België maar om de drie tot vier jaar vastgesteld”, aldus Gerald Driessens van Natuurpunt. “Gelukkig krijgen we in de winter noordelijke velduilen op visite, en die zijn doorgaans erg honkvast.”

Tijdens de najaarstrek werden er zestig verschillende exemplaren gezien boven de Belgische telposten, vorig jaar waren dat er slechts 22. De doortrek was gespreid over het land, met zwaartepunten in de Brabantse kouters, het Scheldebekken en in de kustpolders, met 22 exemplaren dubbel zoveel als 2010. Ook in de Prosperpolder zijn er acht geteld. In tegenstelling tot de meeste uilen, zijn velduilen vaak overdag actief in open landschap.

Het dier broedt en brengt veel tijd door op de grond. “Zijn bleke, koud gelige bruine kleur met donkerbruine vlekken maakt dat hij weinig opvalt op de grond.” Opvallend zijn de gele ogen die contrasteren met de zwarte oogvlekken in het witte gezicht. De soort volgt de veranderingen in de muizenstand, met goede jaren in 2008 en 2009 maar een crash in 2010. “2011 was opnieuw uitstekend. Onze overwinterende velduilen zijn afkomstig van noordelijkere Europese broedplaatsen, zo blijkt uit ringonderzoek.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content