Tot nog toe werd het aantal landen dat tegen de oprukkende verwoestijning moet vechten geschat op 110, maar het werkelijke aantal blijkt veel hoger te liggen. Volgens Verenigde Naties (VN) is het opgelopen tot 168 landen.

Jaarlijks gaat wereldwijd een enorme oppervlakte aan land verloren. De economische kosten die daarmee gepaard gaan, bedragen maar liefst 375 miljard euro per jaar, stellen de VN.

Er zijn veel oorzaken voor de degradatie van land, maar vaak hebben ze te maken met uitputting door intensieve landbouw of slecht waterbeheer en klimaatinvloeden zoals droogte en de opwarming van de aarde.

Honger

In Afrika alleen al gaat 4 tot 12 procent van de landbouwproductie verloren door de achteruitgang van de gronden, wat leidt tot chronische honger en conflicten. Maar het probleem beperkt zich niet tot Afrika. In China hebben meer dan 400 miljoen inwoners te maken met bodemerosie, met een geschat jaarlijks economisch verlies van 7,6 miljard euro. Ook in India rukt de woestijn steeds sneller op.

Op een top in het Duitse Bonn van de VN-conventie tegen Verwoestijning, zoeken landen uit de hele wereld naar oplossingen. Ze bereiden een volgende top voor in Namibië, waar nieuwe doelstellingen vastgelegd moeten worden. Mogelijk wordt het duurzaam gebruik van land onderdeel van de doelstellingen van de VN die na 2015 de Millenniumdoelstellingen (MDG's) moeten vervangen. (IPS)

Tot nog toe werd het aantal landen dat tegen de oprukkende verwoestijning moet vechten geschat op 110, maar het werkelijke aantal blijkt veel hoger te liggen. Volgens Verenigde Naties (VN) is het opgelopen tot 168 landen. Jaarlijks gaat wereldwijd een enorme oppervlakte aan land verloren. De economische kosten die daarmee gepaard gaan, bedragen maar liefst 375 miljard euro per jaar, stellen de VN. Er zijn veel oorzaken voor de degradatie van land, maar vaak hebben ze te maken met uitputting door intensieve landbouw of slecht waterbeheer en klimaatinvloeden zoals droogte en de opwarming van de aarde. Honger In Afrika alleen al gaat 4 tot 12 procent van de landbouwproductie verloren door de achteruitgang van de gronden, wat leidt tot chronische honger en conflicten. Maar het probleem beperkt zich niet tot Afrika. In China hebben meer dan 400 miljoen inwoners te maken met bodemerosie, met een geschat jaarlijks economisch verlies van 7,6 miljard euro. Ook in India rukt de woestijn steeds sneller op. Op een top in het Duitse Bonn van de VN-conventie tegen Verwoestijning, zoeken landen uit de hele wereld naar oplossingen. Ze bereiden een volgende top voor in Namibië, waar nieuwe doelstellingen vastgelegd moeten worden. Mogelijk wordt het duurzaam gebruik van land onderdeel van de doelstellingen van de VN die na 2015 de Millenniumdoelstellingen (MDG's) moeten vervangen. (IPS)