10 tips voor een duurzaam schooljaar

Kleur het nieuwe schooljaar groen met deze 10 tips. Begin alvast met de auto op 1 september aan de kant te laten staan.

Van posters als kaftpapier tot boterhammen in een brooddoos. Netwerk Bewust Verbruiken lijst 10 eenvoudige tips op om het nieuwe schooljaar op een milieuvriendelijke manier te beginnen.

1. Maak een inventaris

Als u nog geen schoolbenodigdheden hebt aangekocht, is dit een duurzame start. Stel een inventaris op van wat u allemaal nog in huis hebt. Veel kans dat er in huis nog schoolmateriaal ligt dat opnieuw gebruikt kan worden.

2. Koop niet eender welk schoolmateriaal

Ga voor degelijke schoolbenodigdheden, zonder oplosmiddelen, zware metalen of bewaarmiddelen. Bekijk hier de lijst van do’s en don’ts voor de aankoop van schoolartikelen. Voor duurzame artikelen kan je onder andere terecht bij Ecobos, Kudzu, Oxfam Wereldwinkels en andere adressen op www.ecoplan.be.

3. Stel een tweedehands schoolset samen
Verschillende Kringwinkels zetten deze weken hun schoolmateriaal centraal. Wees er op tijd bij als je nog als mappen, schriften, pennenzakken of een boekentas nodig hebt. Ook tweedehandssites hebben aparte rubrieken voor schoolkinderen en studenten van het hoger onderwijs. Nog goedkoper: ruil het schoolmateriaal met vrienden, familie en buren.

4. Laat de auto aan de kant

Veel te veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, zelfs al wonen ze dichtbij. Fiets- of voetpooling is een veilig en milieuvriendelijk alternatief. Kinderen uit eenzelfde buurt fietsen of wandelen onder begeleiding van een volwassene samen naar school. Lees op www.fietspoolen.be hoe dat praktisch verloopt. Carpoolen kan o.a. via www.schoolpool.be.

5. Gebruik een brooddoos en drinkbus
Deze webwinkel biedt een selectie drinkbussen aan met verschillende vul- en drinksystemen. Kies flessen uit een BPA-vrij materiaal. De websites Ecosmos van Velt en Start to eat geven lekkere recepten voor lekkere en gezonde maaltijden en tussendoortjes.

6. Kaft je boeken met recuperatiemateriaal

Waarom kaftpapier kopen als je boeken en schriften origineel kan inpakken met oude affiches, posters, tijdschriften, wereldkaarten en resten behangpapier? Geef je toch de voorkeur aan nieuw kaftpapier, kies dan rollen uit ecologisch papier. www.labelinfo.be geeft info over duurzame papierlabels.

7. Koop een geüpgrade tweedehands computer

Sommige bedrijven upgraden afgedankte computers voor scholen en particulieren. Je hiervoor onder andere terecht bij Pro Used Computers (PUC) en ECO PC. Waarom zou je niet kiezen voor een goedkope opgefriste computer in plaats van een nieuwe? Je oude computer krijgt ook een nieuwe adem door er het gratis besturingssysteem Linux-Ubuntu op te installeren.

8. Leef milieuvriendelijk op kot

In Gent kunnen studenten wekelijks biologische groentepakketten bestellen, en ook Leuven ondersteunt initiatieven rond een milieuvriendelijker studentenleven. Zelf tuinieren kan er ook via Stujardin. De Facebook- en Twitterpagina van De Kotkip kakelt geregeld groene tips voor een duurzaam kotleven.

9. Zoek tweedehands studieboeken

Sommige scholen organiseren zelf een ruildienst, en ook op internet wordt er duchtig verhandeld. www.stubooks.be brengt kopers en verkopers met elkaar in contact. Ook via de Polare (vroeger De Slegte) en webwinkel bol.com kan je op zoek naar tweedehands studieboeken. Via Bookboon kan je gratis pdf’s van studieboeken downloaden. Druk je thesis dubbelzijdig af op gerecycleerd papier. Bij de studenten Geneeskunde van UGent is dit trouwens al verplicht.

10. Stimuleer milieuzorg op school

MOS is een Vlaams milieuzorgproject dat loopt van kleuter- tot secundaire school. Op de MOS-site kan je zien wat scholen en leerlingen samen kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een schoolmoestuin aanleggen bijvoorbeeld, of een Dikketruiendag organiseren. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content